Nogomet za vse, ne le za profesionalce

Na Trgu republike v Ljubljani danes predstavljajo nov Uefin štiriletni program Nogomet v šolah. Uefin predsednik Aleksander Čeferin in nekatere nogometne legende, vključno z Luisom Figom, Florentom Maloudajem in Milenkom Ačimovićem, bodo igrali z otroki iz slovenskih, italijanskih, avstrijskih, hrvaških in madžarskih šol.

Nekdanji nogometaši in aktualni predsednik Uefe na Trgu republike pred tekmo zvezdnikov z otroki iz slovenskih, italijanskih, 
avstrijskih, hrvaških in madžarskih šol. Z leve so Portugalec Luis 
Figo, Nemka Nadine Kessler, Slovenca Aleksander Čeferin in 
Milenko Ačimović ter Francoz  Florent Malouda. Foto: Nebojsa Tejic/STA
Nekdanji nogometaši in aktualni predsednik Uefe na Trgu republike pred tekmo zvezdnikov z otroki iz slovenskih, italijanskih, avstrijskih, hrvaških in madžarskih šol. Z leve so Portugalec Luis Figo, Nemka Nadine Kessler, Slovenca Aleksander Čeferin in Milenko Ačimović ter Francoz Florent Malouda. Foto: Nebojsa Tejic/STA

LJUBLJANA > Pri Uefi poudarjajo, da je nogomet sredstvo za izobraževalni, družbeni in športni razvoj, zato veliko vlagajo v tako imenovani grassroots football - Nogomet za vse. Ta zagotavlja možnost vključevanja vsem, ne glede na starost, sposobnosti, narodnost, raso, veroizpoved ali spolno identiteto.

Letos pa je Uefa začela z novo pobudo: nogometni festival, ki bo ta teden v Ljubljani v sklopu Evropskega tedna športa, zaznamuje uradni začetek programa UEFA Football in Schools - Uefin Nogomet v šolah.

Današnje uvodne prireditve na Trgu Republike se udeležujejo predsednik Uefe Aleksander Čeferin, člani Uefinega izvršnega odbora in Uefini nogometni ambasadorji, kot so Luís Figo, Nadine Kessler, Florent Malouda in Milenko Ačimovič, ki se bodo pridružili otrokom na igrišču pri tekmah 5 na 5. Na prireditvi sodeluje šest šol iz petih držav. Gostiteljico Slovenijo zastopata dve šoli, sosednje države, Avstrijo, Hrvaško, Madžarsko in Italijo pa po ena šola.

Evropska komisija in Uefa sta lani podpisali novo ureditev sodelovanja, ki bo zajemala obdobje do konca leta 2020, in s tem utrdili in okrepili sodelovanje. Zavezali sta se k nadaljnjemu sodelovanju pri skupnih prednostnih nalogah in specifičnih področjih sodelovanja, ki pokrivajo večino izzivov, s katerimi se šport spopada dandanes, vključno z nasiljem, prirejanjem tekem, rasizmom in diskriminacijo, spodbujanjem družbene vključenosti prikrajšanih skupin prek športa, spodbujanjem integritete športa in dobrega upravljanja. Dogovor izrecno poudarja tudi pomen sodelovanja na evropskih nogometnih prvenstvih leta 2020. Gre za prvi tovrstni dogovor, ki se bo odvijal po celi stari celini in bo vključeval 12 različnih mest. Šlo bo za priložnost prikazati pozitivne podobe Evrope in njenih skupnih vrednot, hkrati pa prek nogometa proslaviti njeno kulturno raznolikost.


Najbolj brano