Gasparini dotolkel Ruse

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v ponedeljek v četrtfinalu evropskega prvenstva v Ljubljani premagala dosedanje evropske prvake Ruse. V jutrišnjem polfinalu se bo ob 20.30 v Stožicah pomerila s svetovnimi prvaki Poljaki.

Rusi so tokrat spoznali  tudi slovenski blok: (z leve)  Mitja Gasparini, Jan Kozamernik in Klemen 
Čebulj. Foto: CEV
Rusi so tokrat spoznali tudi slovenski blok: (z leve) Mitja Gasparini, Jan Kozamernik in Klemen Čebulj. Foto: CEV

LJUBLJANA > Dobro uro po zgodovinski zmagi Slovenije nad Rusijo - tudi letošnjo zmagovalko svetovne lige narodov - ko smo že zakorakali v torkovo noč, smo na eni od ljubljanskih bencinskih črpalk naleteli na veliko gnečo. “Kdor želi vstopnico, naj stopi k tej blagajni,” je splošen vrvež presekal gromki glas uslužbenca, ki je odprl dodatno plačilno mesto. Odbojkarska zveza bo sicer zadnji del vstopnic, ki še ni šel v prodajo, sprostila danes. Včeraj so še potekali dogovori z evropsko in poljsko odbojkarsko zvezo o razporeditvi preostalih mest med naše in poljske navijače.

Rusi doživeli Sibirijo v Stožicah

Že tik pred tekmo Slovencev z Rusi je bilo čutiti, da se pripravlja nekaj velikega, saj je že takrat polna dvorana norela, kot da se je presenečenje že zgodilo. Tudi velika ruska reprezentanca ni mogla ostati ravnodušna, ko jo je z gromko Zdravljico po zgolj kratki intonaciji posnetka pozdravil 11.225-članski pevski zbor. Verjetno je že takrat kateremu od Rusov malce ledenela kri, a prava Sibirija je favorita na slovenskih tleh šele čakala. Zvezdniškega jedra Rusov, ki igra v treh klubih, ki so letos osvojili odličja v vsakem izmed treh evropskih pokalov, nista rešila niti 218 cm visoki Dimitrj Muserskij, niti po fiziki nekdanjemu košarkarju Michaelu Jordanu podobni Viktor Poletajev.

Slovenija : Rusija 3:1

Dvorana Stožice, gledalcev 11.225 sodnika Krtička (Češka) in Rajković (Hrvaška); po nizih: 23, 22, -21, 21.

Slovenija: T. Štern 1, Pajenk 9, Kozamernik 8, Šket, Gasparini 12, Vinčić 3, Štalekar, Ž. Štern, Klobučar, Kovačič (libero, 2 napaki), Ropret, Urnaut 13, Čebulj 12. Selektor: Alberto Giuliani.

Rusija: Volvič 3, Volkov 13, Semišev, Jakovljev 3, Butko 3, Muserskij 5, Poletajev 20, Mihajlov, Kljuka 19, Kobzar, Golubljev (libero, 3 napake). Selektor: Tuomas Sammelvuo

Novogoriški organizator Dejan Vinčič, kanalski libero Jani Kovačič in izolski napadalec Mitja Gasparini so k uspehu prispevali enakovredno kot preostali nosilci igre - Korošca Tine Urnaut in Klemen Čebulj, Mariborčan Alen Pajenk in Ljubljančan Jan Kozamernik. Slovenci so vsak ruski udarec vrnili. Dramatično končnico prvega niza pri 24:23 je Vinčič opisal takole: “Izvlekli smo se, ko sem po težkem sprejemu servisa s spodnjim odbojem rešil žogo za napad Pajenka, ki se je pri mreži izjemno znašel. Žoga je med ruskimi rokami nekako padla na tla. Po tako dobljenem nizu nam je zrasla samozavest.” To se je v drugem nizu potrdilo s stalno prednostjo Slovenije, v odločilni akciji za rešitev pa so si že nervozni gostje z zgrešenim servisom točko za zaostanek v nizih z 0:2 zabili kar sami. Tretji niz se je odvijal po ruskih notah, ker so Slovenci naredili preveč napak, tekmeci pa so uveljavili premoč na servisu in v bloku. Toda že končnica, ko so naši zaostanek osmih točk zmanjšali na tri, je dala slutiti, da se obeta končni preobrat, ki se je v četrtem nizu tudi zgodil. “S takšno igro, kot smo jo pokazali v zadnjem nizu, smo lahko prvi favoriti. Še posebej potem, ko smo bili v tretjem nizu, že globoko pod vodo in smo zmogli pravočasno priti nazaj na gladino po zrak. Poneslo nas je neverjetno občinstvo, ki je ves čas intenzivno igralo skupaj z nami - ne glede na včasih negativno gibanje rezultata,” je bil po tekmi presrečen selektor Alberto Giuliani.

Četrti niz so naši odigrali kot v transu, Rusom pa so se med napadi na silo zatresle roke. Zaključno žogo za 24:19 je z asom priboril Mitja Gasparini, ki je dve točki zatem z diagonalnim napadom poslal Ruse domov. “Vesel sem, da se je ves naš maksimum, ki smo ga vložili v igrišče, končal z uvrstitvijo v polfinale. Igrali smo inteligentno, kar je bilo proti tako visokemu bloku, kot ga ima Rusija, nujno. Nismo samo nabijali žog. Iskali smo tudi dotike, ki so nam prinašali točke ali nove napade,” je prve misli po uspehu strnil presrečni Izolan.

Prihajajo svetovni prvaki

Jutri bo Ljubljana športna prestolnica Evrope. V Stožice namreč s poljskim vladnim letalom (naš prevoznik Adria Airways je tekmece zaradi poslovnih težav pustil na tleh) prihajajo na polfinale s Slovenci (ob 20.30) svetovni prvaki. Predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret je pred dvobojem še dvignil navijaško navdušenje: “Iz Ljubljane gremo v Pariz po zmago. Ne vem kdo bi nas takšne, kot smo bili na tekmi z Rusijo, lahko ustavil.” Odbojkarji in strokovni štab so nekoliko bolj previdni, a v izjavah nič manj ambiciozni. Vsekakor se obeta predstava z vrsto zvezdnikov. Prvi pri gostih je naturalizirani Kubanec Wilfredo Leon, napadalec italijanske Perugie (polfinalist lige prvakov). Enako nevarni so še člani drugega polfinalista lige prvakov, Belchatowa: Artur Szalpuk, Jakub Kochanowski in Karol Klos. Tudi vsi ostali igrajo v velikih poljskih in tujih klubih.

Toda na Poljskem dobro igra tudi Dejan Vinčić, ki bo pri analitični pripravi na tekmo v veliko pomoč našim. “Gremo v Pariz po zlato odličje. To je bil naš cilj od 14. maja, ko smo se zbrali. Uspeh z Rusijo je neverjetno dvignil našo samozavest. Lahko premagamo vsakogar. Bo pa to spet težka tekma, saj Poljaki delajo manj napak kot Rusi.”

Tudi Kanalec Jani Kovačič upa na dober razplet polfinala: “Poljaki nam po slogu igre kar ustrezajo. V olimpijskih kvalifikacijah smo jim bili blizu, tokrat pa igramo doma, kar je velika prednost. Poljake smo na zadnjih dveh prvenstvih izločili in upam, da bo tako tudi tretjič.”


Najbolj brano