V mislih tudi mikaven olimpijski izziv

Kanuist Luka Božič bo eden glavnih adutov slovenske reprezentance na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Seu d'Urgellu, ki se jutri začenja z ekipnimi tekmami. Po rezultatskih kazalcih skozi pretežni del predolimpijske sezone lahko član Soških elektrarn v Pirenejih upravičeno pogleduje proti vrhu in tudi proti Tokiu.

Luka Božič si želi na svetovnem prvenstvu nadaljevati niz vrhunskih dosežkov iz letošnje sezone. Foto: KZS
Luka Božič si želi na svetovnem prvenstvu nadaljevati niz vrhunskih dosežkov iz letošnje sezone. Foto: KZS

SEU D'URGELL > Pot do olimpijskih iger bo sicer še dolga, ne nazadnje bo svetovno prvenstvo (SP) prva od treh izbirnih tekem za sestavo reprezentance, ki bo prihodnje leto zastopala slovenske barve na Japonskem. Osvojitev olimpijske kvote med kanuisti sicer ne bi smela biti vprašljiva, saj ima Slovenija z Benjaminom Savškom, Anžetom Berčičem in 28-letnim Luko Božičem tri tekmovalce, ki lahko krojijo vrh. Tudi na jutrišnji ekipni tekmi. Največkrat pa se je na zmagovalne stopničke v letošnji sezoni svetovnega pokala uvrščal prav Božič, ki je bil tudi na predstavitvi slovenske odprave v soju žarometov.

“Morda sem bil prav zaradi letošnjih dosežkov v središču zanimanja, sicer pa imata tudi kajakaša Peter Kauzer in Eva Terčelj za sabo odlično sezono. Savšek pa jo je odprl z naslovom evropskega prvaka. Krog favoritov za vrhunsko uvrstitev je v slovenski reprezentanci res širok, verjamem, da bomo imeli na koncu več razlogov za veselje.”

Vseeno je boljši občutek, da se odpravljate na vrhunec sezone z zelo spodbudnimi izidi, mar ne?

“Prav gotovo. Sicer pa se moji pretekla in letošnja sezona precej razlikujeta. Tudi lani sem se redno uvrščal v finala, kjer pa nato ni bilo rezultatskega presežka. Izjema je bila zaključna tekma svetovnega pokala, ki jo je gostil prav Seu d'Urgell. Letos sem naredil kakovostni preskok z rednim uvrščanjem na zmagovalni oder, imam pa med enojci še precej neporavnanih računov z evropskimi in svetovnimi prvenstvi, kjer doslej nisem pokazal svojih najboljših voženj. Verjamem, da bo to pot drugače in bom kos psihološkemu pritisku, ki ga tako pomembna tekma prinaša.”

Kako bo na dogajanje vplival lov na olimpijsko kvoto in dejstvo, da bo svetovno prvenstvo tudi izbirna tekma za sestavo reprezentance za Tokio?

“Vsak si seveda želi odmisliti težo, ki jo veliko tekmovanje prinaša. Osredotočiti se je treba na izvedbo, če mi bo uspelo, lahko pokažem še nekaj več kot na zadnjih tekmah svetovnega pokala. Pripravljen sem optimalno.”

Kakšen dosežek bi vas torej na svetovnem prvenstvu zadovoljil?

“Z osvojitvijo kvote ne bi smelo biti težav, zelo lepo pa bi bilo, če bi si priveslal najboljše izhodišče po prvi izbirni tekmi. V novo pripravljalno obdobje bi nato stopil s čisto glavo, a tudi če se to ne bo zgodilo, svojih načrtov ne bom spreminjal. Želim se prebiti še na tretje zaporedne olimpijske igre, prve v enojcu.”


Najbolj brano