“V Lipici bosta konj in kobilarna spet delala”

“V Lipici bosta konj in kobilarna delala in ne samo rabila državnega denarja,” je poslancu Marku Bandellija včeraj odgovoril minister Počivalšek.

 Foto: Ziva Hernaus
Foto: Ziva Hernaus

LIPICA, LJUBLJANA > Marko Bandelli je poslansko vprašanje postavil kot “koordinator Civilne iniciative za Lipico”, ki meni, da razmere v Lipici še niso dobre. “CI kot nujno svetuje prevetritev kadra in osvežitev nadzornega sveta s predstavniki, ki sta jim delo s konji in vključevanje v turizem blizu,” je dejal Bandelli in opozoril, da odločanje o Lipici poteka mimo kmetijskega in kulturnega ministrstva tudi na področjih, ki ju zadevajo.

Ob pohvali, da je ministrstvo za gospodarstvo spomladi ustavilo razprodajo 151 lipicancev, je opozoril, da “novega načrta prodaje niste zahtevali,” in ministra vprašal, kdaj bo Lipici vrnjen ugled.

“Ukrepi, ki smo jih uvedli v Lipici, so dolgoročni in bodo vidni šele v prihodnje, učinki v poslovanju pa so že vidni: prvič smo presegli 100.00 obiskovalcev, prvič posluje Lipica pozitivno,” je odgovoril minister Zdravko Počivalšek.

Glede obnove hotela Maestoso je zagotovil, da se bo začela še letos in navrgel, da jo zavlačujejo tudi dogovarjanja izvajalcev, s katerimi skušajo ti izsiliti višje cene, “na kar pa ne moremo pristati.” Sodelovanje z avstrijskimi in meškimi trenerji so prekinili, ker ni bilo rezultatov, je še dodal, a Bandellija ni prepričal.

“Gre za visoko klasično šolo jahanja, ki je bila ponos Lipice in Slovenije, zdaj pa imamo tam Andaluzijca, ki se valja po tleh,” je dejal Bandelli in napovedal, da bo predlagal skupno sejo odborov za gospodarstvo, kmetijstvo in kulturo na temo Lipice.


Najbolj brano