Najprej je kričal, nato pa potegnil nož

Vse prej kot lepe turistične občutke bo iz Slovenije odnesel 64-letni francoski državljan, ki je bil na parkirišču pred hotelom Gold club v Ajdovščini žrtev nerazumljivega napada z nožem. 19-letnik je v bližini Francozovega avtomobila kričal v angleščini, ko ga je starejši moški samo pogledal, pa se je približal, ga po vratu porezal z nožem in zbežal. Storilec je že v priporu.

Pred ajdovskim hotelom Gold club je 19-letnik minulo sredo z 
nožem po vratu, brez razloga, porezal francoskega turista.   Foto: Luka Carlevaris
Pred ajdovskim hotelom Gold club je 19-letnik minulo sredo z nožem po vratu, brez razloga, porezal francoskega turista.  Foto: Luka Carlevaris

AJDOVŠČINA > Zgodilo se je prejšnjo sredo, nekaj minut pred osmo uro zvečer. Na parkirišče pred ajdovskim hotelom se je z avtomobilom pripeljal francoski par. Medtem ko je moški, star 64 let, domnevno naj bi bil po poklicu pilot in naj bi v Ajdovščino pripotoval zaradi tamkajšnje letalske tradicije, iz avtomobila jemal prtljago, je v bližini začel kričati 19-letnik.

Srdit napad brez razloga

Moški se je obrnil proti glasu, takrat pa naj bi fant vanj usmeril svojo agresivnost. Približal se je in Francoza s kuhinjskim nožem porezal po vratu. “Francoz se je uspešno obranil še enega njegovega napada. Vpitje njegove partnerice je slišal eden od gostov hotela in stekel do poškodovanega. Takrat je mlajši moški z napadom prenehal in peš pobegnil,” je dogajanje opisal vodja novogoriških kriminalistov Marino Pangos. Policisti so takoj prihiteli na prizorišče in tudi hitri reakciji vseh vpletenih se gre najbrž zahvaliti, da za žrtev trajnejših posledic ni, saj so moškega že odpustili iz bolnišnice.

Marino Pangos

kriminalist

“Zdi se, da je res šlo za napad brez kakršnegakoli motiva.”

Policisti in kriminalisti Policijske uprave Nova Gorica so naslednjega dne predvsem na območju Ajdovščine intenzivno zbirali obvestila, opravljali preiskovalna dejanja in pridobivali videoposnetke. Na podlagi opisa so izdelali tudi fotorobota. “Na podlagi teh aktivnosti se je sum osredotočil na 19-letnega slovenskega državljana, ki se je sicer rodil in živi na Švedskem, v zadnjih štirih mesecih pa je neprijavljen bival pri sorodnikih,” je pojasnil Pangos in priznal, da delo policistov še zdaleč ni bilo lahko. A jim ga je uspelo opraviti relativno hitro. Osumljencu so prostost odvzeli manj kot 24 ur po dejanju, v četrtek, nekaj po šesti uri zvečer. Našli so ga v stanovanju v Ajdovščini, kjer je zadnjih nekaj mesecev živel.

Hišna preiskava razkrila vlomilca

Policisti so na podlagi odredbe preiskali stanovanje osumljenega. Našli so nož, s katerim naj bi napadel 64-letnika, pa tudi več drugih predmetov, ki 19-letnika povezujejo z več premoženjskimi kaznivimi dejanji. “V času od 8. septembra do prijetja je osumljeni izvršil pet kaznivih dejanj vlomov v gostinske lokale na območju Ajdovščine, od koder je odnesel predvsem gotovino, cigarete in alkoholno pijačo v vrednosti več tisoč evrov. Posredno pa je s samim vlamljanjem povzročil med 5000 in 10.000 evrov materialne škode,” je povedal Pangos.

Če ne bi bilo napada pred ajdovskim hotelom, bi vlomilca morda iskali še kar nekaj časa. Edina uganka, ki je policisti niso uspeli razrešiti, je vzrok za dejanje. Francoz je bil, kot kaže, povsem naključna žrtev. Mladeniča ni zalotil pri kakšnem nezakonitem početju, prav tako mu 19-letnik ni skušal ničesar ukrasti. “Zdi se, da je res šlo za napad brez kakršnegakoli motiva,” je priznal Pangos. V goriški regiji, ki velja za varno, in po statistiki tudi je, so napadi na nedolžne mimoidoče k sreči velika neobičajnost.

Od kod se je vzel?

Mladenič je trenutno po odločitvi preiskovalnega sodnika zaradi ponovitvene nevarnosti v solkanskem priporu.

Okoliščine njegovega bivanja v Sloveniji so nenavadne. Tu je že štiri mesece, do septembra, ko je začel vlamljati, ni prišel v navzkriž z zakonom. Je slovenski državljan, a je bil rojen in je živel na Švedskem, kjer je bil že obravnavan zaradi prekrškov. Govori le švedsko in angleško, slovenskega jezika ne pozna.

Na družbenih omrežjih so se med ljubitelji sovražnega govora takoj pojavili namigi, da je fant priseljenec iz bližnjevzhodnih držav ali prosilec za azil. Pa ni tako. Po neuradnih informacijah naj bi bil njegov oče domačin iz Ajdovščine, ki se je pred leti preselil na Švedsko in si tam ustvaril družino. Kot so povedali domačini, naj bi se fant pred časom vselil v družinsko stanovanje v bloku za Lavričevo knjižnico: “Bolj malo je komuniciral z ljudmi, nekaj časa sploh nihče ni vedel, da je tam.”

Je prišel, da bi se oddaljil od očitno težavnega življenja v domačem okolju? Da bi se spravil v red? To so seveda le špekulacije. Prav tako brez dokončnega odgovora ostaja vprašanje, ali je bil pod vplivom drog. “Tega ne moremo reči, je pa bil na Švedskem obravnavan zaradi prekrškov, povezanih s prepovednimi drogami in tudi nasiljem,” je pojasnil Pangos.

Okrožna državna tožilka, so pojasnili na okrožnem sodišču v Novi Gorici, je že vložila zahtevo za preiskavo.


Najbolj brano