Med Levico in Bržanom je počilo

“Še en samodržec v nastajanju?”, so v koprskem odboru Levice naslovili javno pismo županu Alešu Bržanu, v katerem mu očitajo, da s svojim načinom vodenja občine ni prinesel premikov od slabih praks preteklih šestnajstih let. Bržan odgovarja: “Občanke in občani so mi pred devetimi meseci svoje zaupanje izrekli tudi na podlagi obljube, da se ne bom pustil izsiljevati. Ne kapitalu, ne strankam, ki so očitno izpustile osnovno šolo demokracije in nameravajo svojo podporo graditi na cenenem populizmu.”

 Po nizu obtožb iz javnega pisma koprskega odbora Levice (na 
fotografiji sta podžupanja Maja Tašner Vatovec in bivši kandidat za 
župana Alan Medveš) in ostrih odgovorih župana Aleša Bržana je 
njegovega sodelovanja s stranko, ki ga je podprla na lokalnih 
volitvah, najverjetneje konec. Foto: Arhiv PN
Po nizu obtožb iz javnega pisma koprskega odbora Levice (na fotografiji sta podžupanja Maja Tašner Vatovec in bivši kandidat za župana Alan Medveš) in ostrih odgovorih župana Aleša Bržana je njegovega sodelovanja s stranko, ki ga je podprla na lokalnih volitvah, najverjetneje konec. Foto: Arhiv PN

KOPER > “Menjava oblasti se je v naši občini zgodila kot nekakšna menjava klanov, kjer lahko postane županov sosed direktor komunalnega podjetja po prirejenem izboru, s posebno 'županovo komisijo', ki je odvzela možnost izbire nadzornemu svetu. Vse to na podlagi odloka, ki ga je spremenila prejšnja oblast in ki ste ga v tem primeru uspešno uporabili v svoj prid,” so v Levici v javnem pismu nagovorili župana Aleša Bržana.

Med drugim mu očitajo, da je bivšemu podžupanu Petru Bolčiču namenil zaposlitev v Zavodu za šport, da Igorju Hrvatinu, prav tako nekdanjemu tesnemu sodelavcu Borisa Popoviča, omogoča ohranjanje položaja večnega vedejevstva v Zdravstvenem domu Koper ter da ni poskrbel za zamenjavo nekaterih uradnikov, “ki so bili ključni tvorci politik Borisa Popoviča”.

Očitajo mu netransparentnost in nedemokratičnost

V Bržanovem pragmatizmu Levica prepoznava zametke samodrštva. Tudi zato, ker naj ne bi dobro sprejel njihovih kritik glede načrta z ravnanjem s stvarnim premoženjem ter glede upravičenosti projekta Azamazing. Očitajo mu še netransparentno in nedemokratično snovanje proračunov ter neuresničene obljube o sodelovanju z njimi. Trdijo, da sta bili tako Levica kot njihova podžupanja Maja Tašner Vatovec “sistemsko izključeni iz odločanja in snovanja politik na zastavljenih in dogovorjenih področjih”. Bržana obtožujejo še, da jih je poskušal podkupiti s predlogom, da bi funkcijo podžupanje zamenjali za položaj svetovalca v županovem kabinetu, na kar ne nameravajo pristati.

Bržan vrača udarce

“Odprto pismo Lokalnega odbora Levice Istra je sicer naslovljeno name, ni pa meni namenjeno, saj so vrata moje pisarne zanje vedno odprta in bi mi lahko svoje pomisleke kadar koli povedali v obraz. Še nikoli nisem zavrnil pogovora s katero koli svetnico ali svetnikom, bodisi iz koalicije bodisi iz opozicije, in niti iz politične stranke, ki želi biti oboje hkrati,” na potezo Levice odgovarja župan, ki odločno zavrača očitke o nedemokratičnosti svojega vodenja, “saj se o vseh pomembnih odločitvah za našo občino vedno posvetujem tudi s koalicijskimi partnerji na rednih usklajevanjih. Srečujemo se vsaj dvakrat mesečno, in čeprav se naša mnenja pogosto razlikujejo in znajo biti naši pogovori tudi zelo burni, nikoli nisem nikomur dal nobenega razloga, da bi skrival pomisleke in vedno odkrito pojasnil razloge za svoje odločitve. Tako bo tudi v prihodnje. Z Levico ali brez.”

Očitke o nerazvojno naravnanem proračunu za leto 2019 razume kot strankin “ceneni populizem”, saj da so proračun pripravljali skupaj in sprejeli soglasno.

“Očitajo mi prirejen razpis za direktorja Marjetice in odvzem možnosti izbire nadzornemu svetu, ne omenijo pa, da je kandidata prvi izbral prav nadzorni svet, v katerem sedi tudi predstavnik Levice, in da sva z ankaranskim županom le potrdila odločitev nadzornikov. Očitajo, mi da ne vedo, zakaj je bila naročena cenitev palače De Belli, čeprav sem jim pojasnil, da je cenitev le prvi korak k njeni obnovi. O načinu obnove bo najprej razpravljala koalicija, odločil pa ne bo župan, ampak občinski svet z glasovanjem,” v svojem odgovoru pojasnjuje Bržan.

“Levica je v Istri zašla v slepo ulico političnega mešetarjenja in hujskaštva”

“S koalicijskimi partnerji sem se posvetoval tudi o imenovanju podžupanov, ne glede na to, da gre za izključno pristojnost župana,” dodaja in sklene: “Obžalujem, da je Levica v Istri zašla v slepo ulico političnega mešetarjenja in hujskaštva, ni pa nujno, da v njej tudi ostane. Na pravo pot jo lahko popeljejo že vrednote, ki so jih članice in člani stranke zapisali v lasten program. Razumem, da je odgovornost sodelovanja pri sprejemanju odločitev lahko tudi breme, ki pa se ga ni mogoče otresti z neresnicami in zavajanjem. Če Levica želi boljše delo občine, bo morala tudi delati bolje.”

Visoka pričakovanja in zahteve Levice

Koalicija koprskega župana se je znašla na razpotju, zato bo zanimivo opazovati, ali se bodo politični sopotniki uspeli poenotiti ali bomo kmalu priča razkolu in spremenjenim političnim razmerjem.

Alen Medveš iz koprske Levice dodatnih pojasnil ni želel dajati. “Vse, kar smo imeli povedati, piše v javnem pismu. Čakamo na izjavo župana in takrat se bomo lahko do nje opredelili,” je bil kratek. Brez komentarja so ostala tudi naša dodatna vprašanja.

Poznavalci razmer vedo povedati, da so imeli v Levici od drugega kroga volitev dalje, ko so torej v bitki za župana podprli Bržana, zelo visoka pričakovanja, če ne kar zahteve. Brez zadržkov so jih prelili v seznam političnih funkcij, direktorskih položajev in članstev v nadzornih odborih in svetih javnih zavodov ter podjetij.

Menda sta Levico še posebej zamikali dve vodstveni funkciji, a se pri eni ni izšlo po načrtih, ker se je župan odločil podaljšati mandat vršilcu dolžnosti. Ko smo Medveša prosili za sporazum, v katerem so določili in uskladili programske smernice in področja sodelovanja, ga nismo dočakali. Sicer pa opazovalci političnega dogajanja v Kopru Levici med drugim očitajo premalo konstruktivnega sodelovanja in diplomacije v odnosih in preveč agresivne preračunljivosti.


Najbolj brano