FOTO: Izolska pekoča sobota

Tudi v peto izolski festival čilija (in zadnji dve leti tudi čokolade) ni izneveril ljubiteljev pekočega. Zaradi Čiliade je Manziolijev trg v soboto ves dan utripal od življenja, z njim pa tudi Ljubljanska ulica, kjer so bili znova na delu amaterski kuharji pekočih specialitet.

Razglasitev zmagovalcev Foto: Ilona Dolenc
Razglasitev zmagovalcev Foto: Ilona Dolenc

IZOLA > Kuhalnice je vihtelo deset ekip, tudi tokrat narodnostno pisanih in z zanimivimi jedmi v loncih - od osliča s pikantno, orientalsko začinjeno omako, do rižote z rakci, klobaso in zelenjavo ter pekočih pidočev. “Vsi so skuhali fenomenalne pekoče jedi, komisija je imela 'ostro' delo. V največji dilemi smo bili glede prvih treh, ki so si bile enakovredne, tako so o razvrstitvi odločale nianse,” je v imenu ocenjevalne komisije povedal Dejan Semolič.

Tretje mesto si je prislužila Barbara Motoh z istrskim curryjem, drugo Tajka Mem z jedjo kaeng kua, zmago pa je tokrat slavila ribiška ekipa Petvar, ki je ponudila kombinacijo več različnih rahlo pekočih grižljajev iz tipičnih istrskih sestavin - od fig do polente s sipinim črnilom.

Ves dan je bilo živahno tudi na glavnem prizorišču, Manziolijevem trgu, kjer se je povabilu podjetja Gorki chili (to je prireditev izvedlo v sodelovanju z Društvom Izolani in Centrom za kulturo, šport in prireditve Izola) odzvalo približno 30 stojničarjev, od tega večina ponudnikov izdelkov iz čilija, ter nekaj čokoladarjev in mikropivovarjev. Atrakcija tokratne Čiliade je bila 130-kilogramska pekoča mortadela velikanka sežanskega Krasa, ki je pošla še pred koncem prireditve.


Najbolj brano