Na Cerju o pomenu miru

Ob Pomniku miru na Cerju se je danes na tradicionalnem vseslovenskem zborovanju za mir zbralo več sto ljudi. Slavnostna govornica evropska poslanka Tanja Fajon je poudarila, da mir ni samoumeven.

 Foto: Alenka Ožbot
Foto: Alenka Ožbot

CERJE > “V evropskem parlamentu smo ta teden glasovali o resoluciji o pomenu evropskega zgodovinskega spomina. Tudi sama sem dejala, da se je pomembno spominjati preteklosti, da bi lahko izboljšali prihodnost. A še bolj pomembno je, da teh napak v sedanjosti ne ponavljamo, saj s tem ponavljamo zgodovino. Nobena od te in podobnih resolucij, ki jih je evropski parlament sprejel že zelo veliko, ne more biti zares koristna, če sočasno dopuščamo dejanja, ki jih ta resolucija obsoja - zatiranje demokracije, nespoštovanje pravne države, odrekanje pravic manjšinam in drugačnim, avtokracija, nacionalizem,” je med drugim povedala Fajonova. “Mir danes ni samoumeven in zanj se moramo truditi,” je pristavila.

Zborovanje na Cerju pripravlja Koordinacija domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije skupaj z občino Miren-Kostanjevica. Župan Mauricij Humar je spomnil, da je v bližini pomnika nedavno divjal požar, ki je povzročil veliko škodo. “ Pri gašenju so sodelovali slovenski in italijanski gasilci in druge enote za reševanje. Tam smo videli, kaj pomeni prijateljstvo, tovarištvo, solidarnost, to so vse vrline, ki jih rabimo za mir.” Opozoril je na akcijo Drevo za Cerje, v kateri zbirajo denar za pogozdovanje zemljišča v okolici pomnika, kjer je pustošil požar.


Najbolj brano