Slovensko darilo Trstu

Slofest se je rodil pred šestimi leti iz želje, da bi se Slovenci v Italiji predstavili izven svojih običajnih okolij in se odprli celotnemu mestu. Manjšine so realnost in vrednota Evrope, kjer kar 50 milijonov ljudi živi v državah, v katerih se uradni jezik razlikuje od njihovega materinega jezika.

Borzni trg bo do konca vikenda gostil Slofest, niz dogodkov, s 
katerim se želi predstaviti slovenska skupnost v Italiji. Foto: Petra Mezinec
Borzni trg bo do konca vikenda gostil Slofest, niz dogodkov, s katerim se želi predstaviti slovenska skupnost v Italiji. Foto: Petra Mezinec

TRST > V sklopu Slofesta se bo v treh dneh zvrstilo kar 40 različnih dogodkov. Festival Slovencev v Italiji organizira Zveza slovenskih kulturnih društev v sodelovanju z Občino Trst, Avtonomno Deželo Furlanijo Julijsko krajino, s Slovensko kulturno-gospodarsko zvezo in Svetom slovenskih organizacij. Na Slofestu sodeluje kar 70 društev in ustanov.

“Slovence mnogi poznajo kot tiste, ki organizirajo šagre ter znajo peči čevapčiče in pleskavice. Tržačanom želimo pokazati, da je naša skupnost še veliko bogatejša. Slofest je hkrati tudi darilo, ki ga želi dati slovenska skupnost svojemu mestu,” je v imenu organizatorjev povedala Sonja Covolo Čuk.

Organizatorji vabijo tudi na vodene oglede slovenskega Trsta. Potekali bodo danes ob 15.30 in jutri ob 16. uri, začeli pa se bodo na Borznem trgu.

400 mladih telovadilo kot nekoč

Čeprav so prireditev uradno odprli včeraj ob 21. uri s pripovedjo o Argonavtih z naslovom Jazonova sled, so se prireditve v sklopu Slofesta začele že v popoldanskih urah, ko je 400 otrok iz vrtcev in šol telovadilo kot nekoč. “Razstava Gib in glasba, ki je trenutno na ogled v gledališču Miela, je nastala ob Dnevih evropske kulturne dediščine. V Narodni študijski knjižnici v Trstu imamo gradivo, ki priča o telovadnih nastopih v povojnem času, kjer so priznani slovenski skladatelji pisali glasbo za spremljavo,” je pojasnila Gabriela Caharija iz Narodne študijske knjižnice Trst, ki je razstavo pripravila skupaj z Marto Ivašič iz Kulturnega društva Bubnič Magajna. Za včerajšnji nastop so priredili skladbo in telovadne korake.

Slofest se osredotoča tudi na vprašanje jezika. V poznih popoldanskih urah sta o stanju in perspektivah manjšinskih jezikov na osrednjem prireditvenem prostoru na Borznem trgu spregovorila zaslužni profesor Colin Williams z univerze v Cardiffu in direktorica Evropskega centra za manjšinska vprašanja v Flensburgu, Tove H. Malloy.

Pestro dogajanje ves konec tedna

Do konca tedna se bo zvrstilo še veliko zanimivih dogodkov. Danes ob 10. uri bodo na dogodku z naslovom Poezija mesta v zalivu predstavili razvoj slovenskega in italijanskega sodobnega tržaškega pesništva. Uro in pol kasneje se bodo lahko obiskovalci srečali s Claudiem Magrisom. Njegov roman Brazgotine je pravkar izšel v slovenskem jeziku.

Ob 15. uri bodo na mladinskem popoldnevu nastopili Mladinski pihalni orkester Skupaj z'gud'mo ter plesni skupini SKD Rdeča zvezda in AŠD Cheerdance Millenium, ob 17. uri pa bodo na svoj račun prišli ljubitelji zborovske glasbe.

Ob 18. uri bo sledila še okrogla miza v prostorih palače Gopcevich, kjer bodo spregovorili o 150-letnici poskusa ustanovitve sokolskega društva v Trstu.

Jutri ob 10. uri bodo v čast italijanskemu prevodu Tržaških humoresk pisatelja Vladimirja Bartola predstavili Trst v njegovem času. Ob 11. uri bo okrogla miza z naslovom Kako nas vidijo drugi, na kateri bodo pogled na Slovenijo in Slovence delili dopisniki in novinarji. Ob 17. uri bodo skupaj nastopile tržaške zgodovinske skupnosti in gosti iz Benečije.

Organizatorji vabijo tudi na vodene oglede slovenskega Trsta. Ti bodo v soboto ob 15.30 in v nedeljo ob 16. uri. V nedeljo ob 8. uri se bo začel tudi pohod po poteh ribiških žena, ki so iz Nabrežine nosile prodajati ribe v Trst.


Najbolj brano