Pred nami je še zadnji poletni konec tedna

Pred nami je še zadnji poletni konec tedna, v ponedeljek se bo začela koledarska jesen in tudi vremenoslovci čez tri dni napovedujejo padavine. “Še zlasti sobota bo primerna za skok v morje ali obisk gora,” pravi Brane Gregorčič, meteorolog Agencije za okolje (Arso).

Po podatkih Arsa in oceanografske boje Vida Morske biološke postaje Piran ima morje v teh zadnjih poletnih dneh na gladini  še vedno skoraj  23 stopinj Celzija. Foto: Mirjana Cerin
Po podatkih Arsa in oceanografske boje Vida Morske biološke postaje Piran ima morje v teh zadnjih poletnih dneh na gladini še vedno skoraj 23 stopinj Celzija. Foto: Mirjana Cerin

PRIMORSKA > “Burja bo pihala samo še danes, sobotno jutro bo sveže, čez dan pa se bo ob morju ogrelo na 23 do 24 stopinj Celzija. V soboto bo nebo povsod na Primorskem brez oblakov, kopičiti se bodo začeli šele v nedeljo popoldne,” pojasnjuje Brane Gregorčič. Ponedeljek bo deževen, v torek naj bi spet zapihal severni veter in tudi prihodnji vikend utegne biti lep, vendar vremenoslovci tega včeraj še niso mogli potrditi.

Najbolj vroče poletje po tistem leta 2003

Poletje, ki se poslavlja, je bilo drugo najbolj vroče doslej - takoj za poletjem 2003, bilo je nadpovprečno toplo, suho in nadpovprečno osončeno. Sezonski odklon temperature zraka od dolgoletnega povprečja (1981-2010) je v Sloveniji znašal 2,5 stopinje Celzija, le 0,6 stopinje manj kot poleti 2003, medtem ko je v poletju 2017, ki je do nedavna veljalo za drugo najtoplejše, ta odklon znašal “zgolj” 2,3 stopinje Celzija. Letos so bili nadpovprečno topli vsi trije meseci, najbolj junij, ko je odklon znašal skoraj rekordne 4,2 stopinje.

Vroča in suha zadnja poletja

Poletje 2019 je bilo podobno suhim in vročim poletjem 2018, 2017, 2015 in 2012, vremenska postaja v Biljah je zabeležila sedem vročinskih valov. Kot najbolj vroče in suho pa ostaja leto 2003.

Kot pravijo na Arsu, je junijski odklon na Primorskem znašal 3,7 stopinje, pred 16 leti štiri stopinje. “S 1. junijem se je letos začelo suho in vroče poletno obdobje, maj pa je bil zelo deževen in v Istri v povprečju za dve stopinji prehladen. Julij je bil nadpovprečno namočen in je bil, tako kot avgust, podoben tistemu izpred dveh let. Bil je najmanj vroč poletni mesec, odstopanje je znašalo samo dobro stopinjo, avgusta pa dve stopinji.” Če že primerjamo izstopajoča poletja - tudi junij in avgust 2003 sta bila zelo vroča, a je bila suša takrat hujša in začela se je že maja. Pretoplo je bilo tudi lansko poletje, vendar mesečni odkloni niso presegli dobrih dveh stopinj.

Segrevanje: vsakih 20 let stopinja več

V tem tisočletju smo imeli samo tri poletja z negativnim temperaturnim odklonom. Od leta 1961 se ozračje pri nas vsakih 20 let v povprečju segreje za približno stopinjo. “To pomeni, da se v Sloveniji podnebje še bolj spreminja kot drugod. Globalno je temperatura v 50 letih zrasla za stopinjo, pri nas in v drugih delih južne Evrope pa za kar dve stopinji,” opozarja Gregorčič.

Sočasno upada količina padavin - za tri do štiri odstotke na desetletje. Zadnjih pet poletij je v Sloveniji padla podpovprečna količina padavin, letos približno 84 odstotkov dolgoletnega povprečja, najbolj suh je bil prav zahodni del države, kjer so zabeležili le 40-60 odstotkov padavin. Junij je imel zgolj polovico običajnih količin, avgusta pa smo imeli v Sloveniji 76 odstotkov povprečnih količin padavin.


Najbolj brano