Letošnje poletje je bralo rekordno število otrok

V ilirskobistriški Knjižnici Makse Samsa za učence osnovnih šol že vrsto let pripravljajo počitniško bralno značko Bralni črv. Letos je sodelovalo kar 93 otrok, kar je največ do zdaj. V četrtek so jim knjižničarke podelile priznanja in nagrade.

Kar 93 otrok se je letos udeležilo akcije bistriške knjižnice Bralni 
črv. Foto: Katja Kirn Vodopivec
Kar 93 otrok se je letos udeležilo akcije bistriške knjižnice Bralni črv. Foto: Katja Kirn Vodopivec

ILIRSKA BISTRICA > “V knjižnici smo začeli s projektom Bralni črv prav z namenom, da ko se zaključi pouk in otroci pospravijo šolske torbe, ne odložijo v kot tudi knjig. Otroke spodbujamo, da berejo tudi med počitnicami. K temu prispevajo tudi lepe nagrade, ki jih prejmejo ob zaključku,” pove direktorica Knjižnice Makse Samsa Damijana Hrabar. Letos so bili nagrajeni z nahrbtniki, leto prej s peresnico in dežnikom.

Otroci so za uspešno opravljeno bralno značko morali prebrati vsaj pet knjig po lastnem izboru in primernih svoji starosti, vsebino pa predstaviti z ilustracijo, drugimi likovnimi izdelki ali z obnovo. Izdelke so v knjižnici tudi razstavili.

“Pomembno je, da otrok spozna, da je knjiga njegova prijateljica na morju, v gorah in doma. Tako se že v zgodnjih letih nauči preživljati prosti čas tudi ob knjigah, kasneje, v srednji šoli in na fakulteti, pa ima manj težav z izražanjem in pisanjem,” poudarja Hrabarjeva.

Čeprav je pri bralni znački sodelovalo več deklet kot fantov, pa ti niso zaostajali za njimi po številu prebranih knjig. Večina otrok prebere več kot pet knjig, povedo knjižničarke, ki v prihodnjih mesecih za osnovnošolce in dijake pripravljajo še vrsto drugih projektov. V svet knjig pa uvajajo tudi predšolske otroke, za katere pripravljajo ure pravljic. Te se bodo začele 1. oktobra.


Najbolj brano