Po poteh starovercev

Ljubitelji zgodovine in staroverstva oziroma ljubitelji hoje in druženja bodo zagotovo zastrigli z ušesi: turistično društvo Korada Deskle-Anhovo vabi v soboto na četrti Pohod po poteh starovercev.Rtačnik v dolini Rohota, ena od postojank 4. pohoda Po poteh 
starovercev Foto: Manca Vinazza
Rtačnik v dolini Rohota, ena od postojank 4. pohoda Po poteh starovercev Foto: Manca Vinazza

GORNJE DESKLE > Zbirno mesto bo na taborniškem prostoru v Gorenjih Desklah, od koder se bodo pohodniki pod vodstvom podpredsednika TD Korada Valterja Reščiča in arheologinje Mance Vinazza, domačinke iz Deskel, podali po levem bregu Soče do izvira potoka Rohot v Malikovniku in naprej do zapuščenega zaselka Bavterca. “Na poti bomo spoznavali različne zgodbe, ki so se ohranile v ustnem izročilu vse so danes, spoznali bomo zgodovino zaselka Bavterca, ki je že desetletja zapuščen, ustavili se bomo tudi na lokacijah, ki so povezane s staroverstvom,” napoveduje Reščič. Po zaključku pohoda, približno ob 13. uri, bo na taborniškem prostoru pogostitev z divjačinskim golažem s polento, nato pa sledi še prava poslastica - pohodnikom se bo pridružil etnolog in umetnik, edinstveni raziskovalec staroverstva in po novem tudi častni občan Mestne občine Nova Gorica Pavle Medvešček, ki udeležence pohoda vsako leto razveseli s svojimi zavzetimi razlagami o staroverstvu.

Kot pravi Reščič, pohod ni zahteven, primeren je tudi za družine z otroki, Pot je dolga deset kilometrov, hoje s postanki je za dobre štiri ure. Pot ni označena, organizatorji priporočajo planinsko obutev in pohodniške palice. Prispevek za kritje stroškov pohoda znaša pet evrov (golaž vključen), organizatorji pa naprošajo, če lahko pohodniki zaradi lažje organizacije svojo udeležbo potrdijo do danes na telefonsko številko 031/610-938. Pohod bo v vsakem vremenu.


Najbolj brano