Letos v ospredju lokalna kulinarika

Rdeča nit tradicionalne Kmetijske tržnice, ki jo v soboto in nedeljo pripravlja Občina Ilirska Bistrica v sodelovanju z bistriškim TIC-em in Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, bo povezovanje kmetijstva, turizma in gastronomije. O tem bo tekla beseda na sobotnem strokovnem posvetu, na sejmu pa se bo v soboto in nedeljo predstavilo več kot 60 ponudnikov domačih dobrot, turističnih kmetij in rokodelskih izdelkov.

Razstava sadja vsako leto pritegne veliko pozornost obiskovalcev; 
tako je bilo lani (na fotografiji) in bo zagotovo turi letos. Foto: Marica Uršič Zupan
Razstava sadja vsako leto pritegne veliko pozornost obiskovalcev; tako je bilo lani (na fotografiji) in bo zagotovo turi letos. Foto: Marica Uršič Zupan

ILIRSKA BISTRICA > “V strokovnem delu letošnje Kmetijske tržnice želimo javnosti predstaviti priložnosti in izzive za sektorje kmetijstva, gastronomije in turizma, ki jih leta 2021 Sloveniji prinaša naziv Evropska regija gastronomije. Predvsem pa želimo poudariti pomen lokalno pridelanih živil, ki so osnova za vrhunsko gastronomijo,” pojasnjuje direktorica bistriškega TIC Maja Uljan.

Na sobotnem strokovnem posvetu, ki bo med 9. in 11. uro v OŠ Antona Žnideršiča, bodo o pomenu lokalno pridelanih živil in dopolnilnih dejavnosti na kmetiji spregovorili predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS). Svoje izkušnje s področja pridelave in predelave domačih proizvodov ter njihovega trženja bosta predstavila domača kmeta s kmetije Slavec v Knežaku in Janezinovi z Ratečevega Brda. V sodelovanju z Obrtno zbornico Slovenije bodo predstavili obnovljeno znamko Gostilna Slovenije, s katero gostince spodbujajo k uporabi lokalnih proizvodov.

Del posveta bodo namenili tudi spoznavanju biosfernega območja Krasa in porečja Reke. “V sodelovanju s Parkom Škocjanske jame, ki je letos partner prireditve, bomo obeležili tudi Dan biosfernih območij. Predvsem bi želeli to območje osvetliti kot dodano vrednost pri trženju lokalnih proizvodov in kulinarike,” pojasnjuje Uljanova.

Sejemski del Kmetijske tržnice, na kateri bo sodelovalo več kot 60 lokalnih ponudnikov, bo v soboto in nedeljo med 9. in 19. uro na igrišču pri OŠ Antona Žnideršiča. Poleg bogate sejemske ponudbe pripravljajo tudi degustacijski kotiček lokalnih dobrot (žganja, domačih sladic in krompirja v zjvnci) s prikazom žganjekuhe ter razstavo sadja in ustvarjalni kotiček z delavnicami za otroke.

V soboto organizirajo tudi vodeno kolesarsko turo in prikaz varnega dela s traktorjem, na ogled pa bo tudi kmetijska mehanizacija. Sejemsko dogajanje bodo v soboto popestrili Vražji muzikanti, v nedeljo pa ansambel Snežnik in orkester Nika Polesa.


Najbolj brano