Arabščina in “sherr pira” z migranti

“Okolje in njihove zgodbe so mi odprle nova obzorja dojemanja situacije priseljevanja in boja za boljše življenje,” je vtise strnila udeleženka enega od dogodkov ArtCaffe-ja, ki je za dva meseca v Postojno prinesel kavarnico z arabskim pridihom in niz medkulturnih dogodkov, ki so jih sooblikovali mladoletni migranti brez spremstva, nastanjeni v SGLŠ Postojna.

Koordinatorka ArtCaffeja Hana Alhadi je prepričana, da so dogodki dosegli svoj namen. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Koordinatorka ArtCaffeja Hana Alhadi je prepričana, da so dogodki dosegli svoj namen. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > 18-letni Ojalan iz Sirije je bil hvaležen za priložnost, da lahko dela in pridobi nova znanja, predvsem pa, da v stiku z obiskovalci pokaže, zakaj je tukaj in da je njegov namen pomagati, se šolati in zaposliti. Mimogrede jim zaupa še kašen recept za arabsko slaščico, ki so jo pokusili prvič. “ArtCaffe je bil nov medkulturni prostor v Postojni, prostor za medsebojno srečevanje, spoznavanje, učenje lokalnih prebivalcev in priseljencev. V vse dogodke smo vključili mladoletnike brez spremstva, ki v njih niso samo sodelovali, ampak so jih tudi sami oblikovali in vodili,” je poudarila koordinatorka Hana Alhadi, ki je prepričana, da je ArtCaffe vsekakor dosegel svoj namen, čeprav bi si zlasti mladoletniki želeli še večji obisk občanov. Več kot 15 dogodkov, od plesne, likovne, glasbene in kulinaričnih delavnic, filmskih in pripovedovalskega večera do učne urice arabščine, se jih je udeležilo 120, vseh obiskovalcev kavarne, kjer so ponujali orientalske specialitete in tipične napitke, so našteli čez 500. V dogodke v SGLŠ Postojna, ki izvaja pilotni projekt namestitev mladoletnih migrantov brez spremstva, je bilo vključenih 32 mladoletnikov.

Tina Zorman, koordinatorka projekta namestitve mladoletnih migrantov v SGLŠ, poudarja, da je ArtCaffe, ki je potekal v okviru mednarodnega projekta PlurAlps, obogatil poletje vseh. Migrantom je ponudil možnosti za pridobivanje novih znanj in izkušenj, ki jim bodo pomagale pri iskanju dela. Zato bodo poskušali v okviru kakšnega drugega projekta s takimi vsebinami nadaljevali. To željo in podporo prizadevanjem za integracijo migrantov v lokalno okolje in sprejemanje drugih kultur je izrazil tudi postojnski župan Igor Marentič.

32

mladoletnikov brez spremstva je bilo vključenih v dogajanje ArtCaffe-ja Postojna

Ob zaključku projekta so odprli razstavo fotografij natečaja Poglej skozi moje oči, ki razkrivajo pogled na Postojno kot mesto prepletanja različnih kultur, pripravili glasbeno delavnico, obiskovalci pa so se z migranti družili tudi ob pijači in orientalskih prigrizkih, kot je “sherr pira”, tradicionalna afganistanska sladica iz mleka, kardamoma, rožne vode in oreščkov.


Najbolj brano