Za mnoge prvi obisk gledališča

Festival Pri Svetilniku, ki je pred devetimi leti nastal z željo, da bi vsakemu otroku iz koprske in sosednjih občin vsaj enkrat v šolskem letu omogočili obisk gledališča, v zadnjih sezonah beleži rekorden obisk. Zdi se, da so v koprskem gledališču vsako leto korak bliže uresničitvi tega cilja, saj naj bi letošnji festival - ta bo potekal od 28. septembra do 14. novembra - obiskalo skoraj 9000 otrok in njihovih spremljevalcev.

Tudi konec letošnjega septembra Gledališče Koper na široko odpira vrata vrtčevskim in osnovnošolskim otrokom iz vseh obalnih občin, pa tudi iz Hrpelj, Komna, Ilirske Bistrice, Vipave, Ajdovščine in Postojne. Prireditelji so našteli okoli 60 dogodkov, od tega kar 43 predstav, med njimi dve premierni uprizoritvi: krstno uprizoritev otroške kriminalne komedije Super revaTatjane Doma in Jaše Jamnika, ki predstavo tudi režira (Gledališče Koper in SSG Trst), ter krstno uprizoritev Mehurčkov, ki jih je po Župančičevi pesniški zbirki z enakim naslovom za oder priredil in jih tudi režira Jaka Ivanc.

Pester in zanimiv program

Posebej zanimive bodo tudi tokrat spremljevalne vsebine: Učne ure o gledališču, Pogovori o predstavah, Gledališki bonton, delavnice An ban in gledališke improvizacije pod skupnim naslovom Improvizirajmo!. Pri spoznavanju gledališča in njegovih poklicev ter praktičnem delu na odru bodo mlade obiskovalce gledališča vodili režiserka Renata Vidič, igralca Luka Cimpričin Igor Štamulak ter gledališka pedagoginja Vanja Korenč.

O smotrnosti tovrstnega gledališkega festivala govorijo tako številke kot nasmejani obrazi, še posebej tistih otrok, ki so prag gledališke dvorane prestopili prvič. “Prvi obisk gledališča ali prvi ogled gledališke predstave je lahko odlično izhodišče za pogovor o primernih oblačilih, vedenju in morda najpomembnejšem - lastnem doživljanju; od pričakovanj do tistega, kar smo od predstave 'odnesli',” zatrjuje Valentina Šukljan iz Osnovne šole in vrtca Ankaran. S predšolskimi otroki festival obiskuje že nekaj let, in dodaja: “Vrvež ob vstopu v veliko ali malo dvorano, prostor, v katerem se dogaja 'pravo' gledališče in 'prava' predstava so dovolj za izstop iz vrtčevskega vsakdanjika in zagotovo vsakega otroka obogatijo s posebno izkušnjo, ki se nadaljuje tudi v naslednje dni. Tudi odrasli, ki spremljamo otroke v gledališče, smo pomembni. Če smo tudi sami gledališki navdušenci, bomo prispevali k dobremu vzdušju ob ogledu predstave.” Podobnega mnenja je tudi Vanja Košpenda, ravnateljica OŠ Istrskega odreda Gračišče, ki je prepričana, da je sodelovanje vzgojno-izobraževalnih zavodov z lokalnim gledališčem za šolo zelo dragoceno: “Z ogledom gledališke predstave učenec pridobi nove, pomembne izkušnje. Uči se in spoznava gledališko kulturo, razvija naklonjenost in oblikuje lastna stališča za prepoznavanje dobre predstave, ceni gledališko ustvarjalnost ter spoznava gledališče kot prostor, kjer se prepletajo različne umetnosti.”

Odslej regionalni festival!

V devetih letih se je število obiskovalcev od nekaj sto povzpelo na več tisoč; z vključevanjem vrtcev in šol iz primorsko-notranjske in goriške statistične regije pa festival gledaliških predstav za mularijo Pri svetilniku prerašča lokalne okvirje in postaja regionalni.


Najbolj brano