Letos bo koprski ironman še številčnejši

Po lanskem prvem istrskem triatlonskem ironmanu bo letos na startni črti v Kopru v nedeljo 1700 tekmovalcev iz 53 držav, kar je 300 več kot lani. Največ je Italijanov, sledijo jim slovenski tekmovalci. Prav tako je nekaj novosti, ki naj bi dogajanje še poživile.

Tudi delilci osvežitev lahko tekmujejo, od koga bodo tekmovalci na ironmanu vzeli kozarec.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Tudi delilci osvežitev lahko tekmujejo, od koga bodo tekmovalci na ironmanu vzeli kozarec.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > 1,9 kilometrov plavanja, 90 kolesarjenja in 21 kilometrov teka. To bodo v nedeljo morali prebroditi jekleni možje in ženske, ki bodo ob 9. uri najprej skočili v vodo. Istrski polovični maraton je po besedah organizatorjev že lani pokazal, da gre za izjemno pomemben dogodek. “Gre za odlično priložnost za še večjo prepoznavnost Slovenije kot zelenega kraja, odličnega za aktivne počitnice, organizatorice vrhunskih dogodkov in tudi odlične gastronomske destinacije. Zato na Slovenski turistični organizaciji pri projektu skupaj s štirimi občinami sodelujemo že drugo leto,” je na včerajšnji novinarski konferenci izpostavila direktorica STO Maja Pak. Pozitivnih učinkov, ki jih prinaša taka prireditev, se zaveda tudi koprski župan Aleš Bržan: “Veseli smo, da je ta mednarodna prireditev našla svoje mesto v naši Istri. Upamo in želimo si, da bo tukaj še dolgo ostala.”

Največ bo Italijanov

Če je bilo lani največ domačih tekmovalcev, bodo letos prednjačili italijanski ironmani. “Največ bo Italijanov, manjkalo ne bo niti Slovencev. Veliko je Avstrijcev, Nemcev, Francozov, Britancev. Tekmovalci prihajajo tudi iz Južne Amerike in Nove Zelandije. Gre za globalen dogodek,” je o pisani zasedbi tekmovalcev spregovoril Milan Eržen, generalni direktor tekmovanja. Dodal je še, da je bil že lanskoletni cilj triatlonsko tekmovanje pripeljati v Slovenijo: “V Sloveniji je triatlon precej popularen. Res je, da so stroški veliki, a prav zato smo želeli s to prireditvijo slovenskim rekreativcem omogočiti, da imajo to tekmovanje doma.”

1700

tekmovalcev je prijavljenih na nedeljsko prireditev

Letošnji tekaška in kolesarska trasa ostajata nespremenjeni. “Nekateri so kolesarsko traso sicer ocenili kot težko, vendar je bila pozitivno sprejeta. To dokazuje tudi več prijavljenih na letošnji dogodek,” pravi Bogdan Fink, direktor kolesarske proge. Ponovno bo precej zapor cest, a organizatorji poudarjajo, da ob upoštevanju navodil redarjev in strpnosti ne pričakujejo zapletov. “Gre za izjemen logistični zalogaj - 90 kilometrov kolesarske trase in 21 kilometrov teka. Lani smo zapore izpeljali brezhibno in tudi letos ne pričakujemo zapletov,” je dodal Goran Sambt, ki je odgovoren za tekaško progo. Lanskih zmagovalcev, Poljaka Michala Rajco, ki je uro ustavil v času 4:18:52 in Nemke Kristine Ziemons (4:51:57), ne bo na startu.

Tudi letos nekaj novosti

Pestro bo tudi dogajanje ob progi istrskega polovičnega ironmana. Novost je raznolika gastronomska ponudba z dobrotami istrske kulinarike. Ob tem bodo v soboto v Izoli pripravili prireditev za otroke, ki ne bo tekmovalno naravnana. Približno 350 otrok se bo ob 16. uri udeležilo otroškega teka, ki je namenjena družinam tekmovalcev, ki obiščejo prireditev z otroci. “Vsak otrok bo prejel svojo medaljo, vsi bodo nastopili z enako številko. Otroci se tako srečajo z organizirano športno prireditvijo in jo bolje spoznajo,” je povedal Eržen.


Najbolj brano