Večno zvestobo sta si obljubila pod solkanskim mostom

V petek, 13. septembra, sta si v 113. letu obstoja solkanskega mostu pod njim obljubila večno zvestobo Šejla Ajdinoska in Jakob Golob iz Solkana. Prvi tovrstni dogodek v Sloveniji je spremljalo približno sto svatov.

Kulisa poroke je bil prvič v zgodovini solkanski most. Foto: David Verlič
Kulisa poroke je bil prvič v zgodovini solkanski most. Foto: David Verlič

SOLKAN > Mladoporočenca Šejla Ajdinoska in Jakob Golob mesta poroke nista izbrala naključno, saj je ženin zaposlen v bližnji Ošteriji Žogica. Poroko sta uradno sklenila pred matičarko in prvič v Sloveniji se je to zgodilo pod kakšnim mostom. Izvirna ideja bo morda spodbudila še kakšen par, ki se odloča za poroko.

Mladoporočenca je nagovoril Gorazd Humar, avtor knjige o solkanskem mostu. Poudaril je simboliko, ki jo predstavljajo mostovi med ljudmi. Citiral je nobelovca Iva Andrića, ki je zapisal, da so mostovi svetejši od hramov, ker so vsem koristni in do vseh enako prijazni in ne služijo ničemur, kar je tajno ali zlo.

“Najprej moram povedati, da me je izjemno navdušila novica, da si kot prva nameravata obljubiti zvestobo prav pod tem kamnitim lepotcem. Solkanski most je beležil v svoji 113-letni zgodovini že marsikaj, tako veselega dogodka pa zagotovo ne,” je povedal Humar in dodal, da mostovi niso le gradbene ali inženirske konstrukcije. “Mostovi so v ljudski zavesti tudi nosilci številnih simbolov in sporočil. Spomnili se boste, da se papeža poimenuje tudi Pontifex ali Pontefice, kar pomeni graditelj mostov. To ime so nosili verski poglavarji že v predkrščanskem Rimu.” V nagovoru je Humar omenil nobelovca Iva Andrića, ki je izjemno tenkočutno opisal most na Drini, sicer pa je imel do mostov poseben odnos.

Mladoporočencema je zaželel, naj jima lok solkanskega mostu predstavlja velik poročni prstan s smaragdom reke Soče, ki se v loku, največjem na svetu, vije nad bistro hči planin.


Najbolj brano