Tržaška cesta bo v soboto risalno platno

Evropskemu tednu mobinosti (ETM), ki letos prebivalce spodbuja k fizični aktivnosti in zmanjševanju onesnaževanja pod sloganom Gremo peš!, so se z nizom dogodkov pridružili tudi v Postojni in Pivki.

V  ponedeljek so predali namenu šest dodatnih tabel, ki označujejo 
čas hoje do posameznih točk v mestu.  Foto: arhiv Občine Postojna
V ponedeljek so predali namenu šest dodatnih tabel, ki označujejo čas hoje do posameznih točk v mestu.  Foto: arhiv Občine Postojna

POSTOJNA, PIVKA V Postojni ves teden poteka akcija Pešbus, v okviru katere prostovoljci spremljajo osnovnošolce peš v šolo in jih spodbujajo, da bi jim to prišlo v navado tudi sicer. Informiranju in spodbujanju občanov k zmanjšanju uporabe avtomobila in rabe drugih, trajnostnih potovalnih načinov je namenjena stojnica na Titovem trgu, kjer lahko občani tudi izpolnijo kratko anketo, ki bo pristojnim pomagala izboljšati razmere za hojo v občini. Na stojnici, pa tudi v TIC Galeriji in SGLŠ Postojna, lahko občani pridobijo nalepke za prihod v službo peš, s kolesom ali javnim prometom in si z zbranim zadostnim številom nalepk prislužijo nagrado.

Že v ponedeljek so predali namenu šest dodatnih tabel, ki označujejo čas hoje do posameznih točk v mestu. Pobudo zanje sta dala Svet za preventivo in varnost v prometu Občine Postojna in društvo Prostor.

Danes bodo med 10. in 13. uro dijaki srednje zdravstvene šole na stojnici brezplačno merili krvni pritisk in sladkor, v vrtcu in osnovnih šolah pa bodo policisti danes in jutri najmlajše podučili o prometni varnosti. Jutri ob 9. v podjetniškem inkubatorju pripravljajo okroglo mizo o kolesarstvu kot podjetniški priložnosti v turizmu, ob 10. uri bo z biologom Slavkom Polakom potekal strokovni sprehod po novourejeni pešpoti ob reki Pivki, ob 16. uri pa bo na “pumptrack” poligonu v Prestranku delavnica pravilne tehnike vožnje z Dejanom Gorencem.

V soboto bo Dan brez avtomobila. Od 10 do 15. ure bo za promet zaprta Tržaška cesta, ki bo postala risalno platno. Na Titovem trgu pa bosta postavljena mini kolesarski poligon in poligon “jumicar” za vožnjo z mini avtomobili, policija bo predstavila cestno prometna pravila, občina pa projekt izposoje koles POSbikes, navadno ali električno kolo pa si bo mogoče tudi izposoditi. Dogajanje bosta pospremila še likovna razstava in srečolov.

V pivški občini bo osrednji dogodek ETM potekal danes, ko bodo v okolici osnovnih šol Pivka in Košana zaprli ceste in jih spremenili v prizorišče športnih in likovnih dejavnosti. V Kinu Pivka si bodo učenci ogledali dokumentarna filma s prometno in okoljsko tematiko, v Krpanovem domu bo ob 10. uri pogovor s slabovidno osebo o tem, kako se s pomočjo psa vodnika znajde v prometu, pred Krpanovim domom bo med 10. in 16. uro testiranje električnih koles in skirojev, ob 18. uri strokovno predavanje o pomenu hoje za zdravje, Center za krepitev zdravja pa bo izvajal test hoje.

Sicer pa se pivški osnovnošolci poleg Pešbusu ves teden lahko priključijo tudi Bicivlaku – organiziranemu kolesarjenju v šolo.


Najbolj brano