Skupaj so močnejši

Glasbeniki štirih sestavov s Krasa in iz Brkinov se pred odhodom na tekmovanje v Avstrijo predstavljajo na koncertih v bližnji okolici. 80-članski orkester vodi Matija Tavčar.

Regijski orkester Krasa in Brkinov pod vodstvom dirigenta Matije 
Tavčarja se bo predstavil drevi v sežanskem Kosovelovem domu. Foto: Glasbena šola Sežana
Regijski orkester Krasa in Brkinov pod vodstvom dirigenta Matije Tavčarja se bo predstavil drevi v sežanskem Kosovelovem domu. Foto: Glasbena šola Sežana

SEŽANA > Danes ob 20. uri bo v Kosovelovem domu koncert Regijskega pihalnega orkestra Krasa in Brkinov, ki združuje 80 mladih glasbenikov iz Pihalnega orkestra Komen, Kraške pihalne godbe Sežana, Pihalnega orkestra Divača in Brkinske godbe 2000. Čez dober mesec se bodo odpravili na prestižno tekmovanje v avstrijsko mesto Grafenegg.

“Ideja o skupnem nastopu se je porodila pred dvema letoma, ko smo si ogledali isto tekmovanje, ki je takrat potekalo v Linzu,” se je spomnil Matija Tavčar, dirigent komenskega orkestra, ki je prevzel tudi taktirko novega združenega orkestra. V Avstriji so tovrstni regijski orkestri ustaljena praksa, v Sloveniji gre za prvi takšen sestav.

Na tekmovanju v zadnjem tednu oktobra se bodo predstavili z dvema skladbama: Einstein avstrijskega skladatelja Thomasa Dossa, ki je obvezna, in Give us this day skladatelja Davida Maslanke, ki so jo izbrali v orkestru zaradi težavnosti.

Glasbeniki, ki sodelujejo v orkestru, obiskujejo ali pa so obiskovali Glasbeno šolo Sežana. “Posamezni orkestri se takega tekmovanja ne bi mogli udeležiti. To je tudi velika priložnost, da izkoristimo odlično generacijo naših bivših učencev, ki se kalijo po akademijah po vsej Evropi,” je povedal Ivo Bašič, ravnatelj sežanske glasbene šole.

Po današnjem koncertu se bo Regijski pihalni orkester Krasa in Brkinov v nedeljo predstavil v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu, 4. oktobra v Bukovici, tik pred odhodom v Avstrijo pa jih bo mogoče slišati še v Kobjeglavi.


Najbolj brano