V službo, šolo in po opravkih peš, s kolesom ali z “elektriko”

Istrske občine so se tudi letos pridružile Evropskemu tednu mobilnosti, ki spodbuja uporabo alternativnih oblik prevoza, varovanje okolja in krepitev zdravja. V ta namen se bodo do nedelje zvrstile številne aktivnosti, delavnice in predavanja za vse generacije.

Semedelska promenada se je v soboto spremenila v linijo Pešbus. 
Obiskovalci so s hojo in izkazanim zanimanjem za vsebine na 
stojnicah zbirali žige, kot to počnejo otroci na pravem Pešbusu. Foto: Matia Ščukovt
Semedelska promenada se je v soboto spremenila v linijo Pešbus. Obiskovalci so s hojo in izkazanim zanimanjem za vsebine na stojnicah zbirali žige, kot to počnejo otroci na pravem Pešbusu. Foto: Matia Ščukovt

ISTRA > Evropski teden mobilnosti (ETM) z letošnjo temo Gremo peš! v ospredje postavlja pomen hoje za boljše zdravje in počutje ter ohranjanje čistega okolja.

Na pot s Pešbusom

Pestro dogajanje se je v Mestni občini Koper začelo že v soboto, ko se je na semedelski promenadi predstavilo 20 društev oziroma organizacij, ki delujejo na področju mobilnosti, okolja in zdravja. Promenada je postala linija Pešbus. Obiskovalci so s hojo in postankom pri stojnicah zbirali žige in prišli do majice ETM.

Pika nogavička je otrokom pripovedovala o tem, kako vse počne peš, plesalke Plesnega studia Petra so jih zabavale s plesnim nastopom. Precej zanimanja so požela električna vozila, pa tudi spretnostni poligon AMTK, na katerem so predvsem najmlajši urili svoje spretnosti na dveh kolesih.

Osrednje dejavnosti v ETM so ta teden usmerjene k spodbujanju uporabe alternativnih načinov prevoza, kot so pešačenje, kolesarjenje in avtobusni prevoz. Najmlajši se bodo lahko v šolo odpravili s Pešbusom, ki predvideva pešačenje v organizirani skupini. Podobna akcija bo zaživela tudi v koprskih vrtcih. Starejši bodo v okviru programa Vsi na kolo za aktivno starost dokazali, da za vožnjo s kolesom ni nikoli prepozno.

Posamezna lokalna društva bodo organizirala več kot 25 brezplačnih dogodkov in dejavnosti. V sredo ob 16. uri bo na sedežu občinske uprave predavanje (P)ostanimo mobilni o pozitivnih učinkih alternativnih oblik prevoza na okolje in zdravje, po predavanju bo moč brezplačno preizkusiti električna kolesa.

Tako kot vsako leto sta v času kampanje, med 16. in 22. septembrom, mestni in primestni avtobusni prevoz v koprski občini brezplačna, vse do 13. oktobra pa bo ob koncih tedna na voljo še brezplačen Kolo Bus, ki omogoča kombiniran prevoz kolesa z avtobusom.

Pohod po Beblerjevi poti

Program v okviru ETM se bo v občini Ankaran odvijal v soboto od 8. do 12. ure na parkirišču ob zelenici. Testirali bodo telesno pripravljenost odraslih, pripravili delavnice na temo preventive raka (prikaz samopregledovanja s pomočjo modelov dojk in mod, sprehod skozi napihljiv model debelega črevesa) in preventive pred klopi ter delavnico prve pomoči. Organizirali bodo tudi pohod po Beblerjevi poti s pričetkom ob 9. uri (zbor na ankaranski tržnici).

Tudi ankaranska občina bo do 22. septembra omogočila brezplačen javni avtobusni prevoz, in sicer na relaciji Ankaran – Koper – Ankaran.

Trajnostna mobilnost v vrtcih in šolah

V izolski občini se osredotočajo na zmanjševanje prometa v okolici vrtcev in šol. S pomočjo igre Beli zajček bodo tematiko trajnostne mobilnosti med otroke prenesli z zgodbico o belem zajčku, katerega kožušček je umazan zaradi izpušnih plinov avtomobilov. Cilj igre je očistiti zajčkov kožušček, to pa lahko otroci naredijo z vsakim okolju prijaznim in varnim načinom prihoda v vrtec in šolo. Za varnejšo pot v šolo so vrtčevskim otrokom podelili kresničke, osnovnošolcem pa odsevne kape.

Za predšolske otroke bodo organizirali preventivno lutkovno predstavo Vilko zasije na potepu. Ob njej se otroci na zabaven način učijo pravil varnega vedenja v prometu in spoznajo pomen uporabe kresničke.

Za devetošolce v vseh treh šolah bodo v četrtek pripravili interaktivno delavnico Še vedno vozim - vendar ne hodim, ki ozavešča o pomenu varne vožnje in upoštevanju cestno-prometnih predpisov.

Dan brez avtomobila

V okviru ETM bo v piranski občini v petek Dan brez avtomobila, vsi prevozi v mestnem avtobusnem prometu bodo brezplačni. Za najmlajše, stare od pet do šest let in prvošolce, bodo na Tartinijevem trgu v Piranu izvedli program prometne vzgoje Kolesarčki.

Otroci se bodo preizkusili z vožnjo po prometnem poligonu, s pomočjo katerega bodo na zabaven in poučen način osvojili osnove pravilnega vedenja v prometu in prometne varnosti.


Najbolj brano