Tretji let pod mostom za prvi let nad mestom

Konec novembra letos bo minilo 110 let, odkar je Edvard Rusjan poletel s prvim letalom, ki ga je izdelal skupaj z bratom Josipom. Dogodek bo novogoriška občina obeležila v nedeljo v okviru svojega praznika, na sporedu bo tudi let pod mostom v Solkanu. Že danes pa bo vodeni pohod na to temo.

Na polet prvega Rusjanovega letala Eda bodo konec tedna spomnili tudi s predvajanjem filma pred 
spomenikom ob Erjavčevi ulici.  Foto: Ambrož Sardoč
Na polet prvega Rusjanovega letala Eda bodo konec tedna spomnili tudi s predvajanjem filma pred spomenikom ob Erjavčevi ulici.  Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > Prvi polet z motornim plovilom na slovenskih tleh in hkrati na širšem območju je Edvard Rusjan opravil 25. novembra 1909 na Malih Rojcah, ravnici na zahodu Gorice, ki jo danes zaseda atletski stadion. S tal se je v Trstu rojeni goriški letalec dvignil na dvokrilnem zrakoplovu Eda I, ki ga je izdelal skupaj z bratom Josipom.

Ni šlo za prvi polet v Evropi, kjer je primat pripadel Francozom, toda kot pojasnjuje poznavalec dela bratov Rusjan Vili Prinčič, je šlo za izjemen dosežek brez primere: “Pri tem moramo vedeti, da so vsi predhodniki Rusjanovih imeli kaj pod palcem in določeno znanje (za sestavljanje letal, op.a.), medtem ko sta bila naša dva samouka in pri njiju niso bili premožni.”

Danes pohod

Obeležitev se začenja danes z brezplačnim vodenim ogledom Goriški Ikarus peš ali s kolesi. Vodnica Evelin Bizjak bo zbrane od Trga Evrope pospremila mimo rojstne hiše bratov Rusjan na Kostanjevico, nato pa po Erjavčevi ulici z alejo slavnih mož do spomenika Edvardu Rusjanu in Eda centra, kjer je razstavljena replika letala Eda 5.

Da se je pred 110 leti začela izjemna, čeprav zelo kratka zgodba dvoje pionirjev letalstva, bo Mestna občina Nova Gorica v sodelovanju z ljubitelji letalstva obeležila v nedeljo, 22. septembra, najprej v Solkanu in nato pri spomeniku Edvardu Rusjanu ob Erjavčevi ulici pod Eda centrom. Tam bo ob 20. uri projekcija dokumentarnega filma Leteča brata Rusjan. Popoldne ob 14. uri pa bo pilot Benjamin Ličer znova letel pod železniškim mostom v Solkanu, kar namerava ponoviti tretjič.

Ličer, ki je bil navzoč na včerajšnji predstavitvi dogodka, enako kot nečakinja pionirjev letalstva Grazia Rusjan, je po besedah podžupana Simona Rosiča spodbudil upravo mesta k organizaciji. Koordinatorka programa obletnice Klavdija Figelj pa je predlagala, da bi ponovitvi leta dali širšo noto, “ki bo poveličala spomin na Edvarda Rusjana, človeka svetovnega kova.” Ob tem je spomnila, da je režiser Matjež Berger ob 90. obletnici prvega poleta bratov Rusjan izvedel “umetniško akcijo”, na kateri so sodelovali tudi alpinisti, kajakaši, baletniki, operna pevka in Ličer. In od tod ideja za nekoliko obširnejšo obeležbo tudi letos.


Najbolj brano