Prisluhni telesu! Poskrbi zase!

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije je pred dnevi javnosti znova predstavilo akcijo, namenjeno ozaveščanju moških in z njo široke javnosti za preprečevanje vseh vrst raka pri moških. Geslo akcije sporoča: “Pravi moški skrbi zase!”. Letos so dodali še: “Prisluhni telesu! Poskrbi zase!”

Akcija nagovarja  moške, naj  skrbijo za  zdravje, kar vključuje redne 
in pravočasne zdravniške kontrole.  Foto: STA
Akcija nagovarja moške, naj skrbijo za zdravje, kar vključuje redne in pravočasne zdravniške kontrole.  Foto: STA

Akcija proti raku pri moških se letos osredotoča na telesne simptome, ki dajo slutiti, da se je pojavil rak. Društvo onkoloških bolnikov Slovenije ob tem poudarja, da akcija Pravi moški skrbi zase! nagovarja moške, naj se intenzivneje seznanijo z vsemi možnostmi za preprečevanje in čimprejšnje odkrivanje raka.

Po analiziranju in ugotovitvah razmer in vedenja moških so v društvu že pred nekaj leti ugotovili, da moški pogosteje obolevajo in umirajo za rakom kot ženske. “Pred nosom smo imeli, da je treba na tem področju nekaj storiti. Ugotovili smo, da smo ženske veliko bolj odgovorne do lastnega zdravja in se hitreje odločimo za obisk zdravnika. Moški pa so pri tem veliko počasnejši,” je na tiskovni konferenci minuli teden podpredsednica društva Breda Brezovar Goljar izpostavila razloge za nastanek akcije.

O akciji

Akcijo Pravi moški skrbi zase! pripravlja Društvo onkoloških bolnikov v sodelovanju z zdravstvenim ministrstvom in Onkološkim inštitutom. Za namen ozaveščanja o vrstah raka, njihovih simptomih in dejavnikih tveganja je na voljo spletna stran www.izogniseraku.si.

Prav s tem ciljem je društvo pred štirimi leti pognalo akcijo Pravi moški skrbi zase!, s katero ozavešča o vrstah raka pri moških, informira o simptomih in tveganjih za pojav raka ter poziva k zdravemu načinu življenja in spremljanja stanja lastnega telesa. Z letošnjim sloganom Prisluhni telesu! Poskrbi zase! želijo v osredje pozornosti postaviti to, kar človeku sporoča telo - torej simptome, ki lahko spremljajo različna rakava obolenja.

Moški za rakom povečini obolevajo po 50. letu starosti, od tega jih je doslej kar dve tretjini obolelo po 65. letu. Tako navaja zdravnik Primož Strojan z Onkološkega inštituta. Strojan opozarja, da se prebivalstvo stara, zato lahko pričakujemo vse več takšnih primerov.

Po znanih podatkih moški najpogosteje obolevajo za rakom na prostati, na koži, na pljučih, na debelem črevesu in danki, na glavi in vratu ter na modih. Rak na modih je sicer redek, a se najpogosteje pojavlja pri mladih moških, starih med 20 in 40 let.

Akcija ima dva cilja: zmanjšati pojavnost raka, kar je možno z zdravim načinom življenja, in cilj izboljšati preživetje tistih, ki so za rakom že zboleli. K obojemu pripomore tudi redno sodelovanje v programu Svit, ko ne iščejo le zgodnjih oblik raka na črevesju, temveč tudi predrakave spremembe.

Glede osebnostnih značilnostih moških in njihovi skrbi za zdravje psiholog Peter Umek opozarja, da so moški manj pozorni na telesne spremembe. Če jih že zaznajo, kljub temu predolgo odlašajo z obiskom zdravnika. Kot dodaja, gre na neki način za izogibanje, strah, da bi se morali spremeniti. Res pa se s staranjem zadeve spreminjajo in moški se po 60. letu starosti začnejo bolj posvečati svojemu zdravju.

S pomočjo akcij ozveščanja moški spreminjajo prepričanje, da mora biti v ospredju moškost in v središče pozornosti začenjajo postavljati še druge vrednote. Pravi moški je tako tudi tisti, ki skrbi zase in za svojo družino, omenja Umek.


Najbolj brano