Denar na evropskem nebu

Nogometna liga prvakov že v uvodnem krogu ponuja nekaj tekmovalnih vrhuncev. Liverpool bo branjenje lovorike začel nocoj v Neaplju, nemara še bolj privlačen pa utegne biti tudi iz slovenskega zornega kota jutrišnji večer.

Jürgen Klopp (levo) bo tako kot tudi lani  z Liverpoolom obiskal 
Neapelj in Carla Ancelottija.   Foto: Profimedia
Jürgen Klopp (levo) bo tako kot tudi lani z Liverpoolom obiskal Neapelj in Carla Ancelottija.  Foto: Profimedia

Že žreb je napovedal spektakularne boje do sklepnega 6. kroga, 10. oziroma 11. decembra, ko bo znanih vseh 16 udeležencev osmine finala in osem ekip, ki bo spomladansko nadaljevanje pričakalo v izločilnih bojih evropske lige. Preostalih osem moštev, ki bodo sklenila evropsko pot v letu 2019, pa se bo lahko potolažilo s 15 milijoni evrov, kolikor pripada vsakemu udeležencu skupinskega dela lige prvakov (LP). Sicer pa bosta večji del skoraj dve milijardi evrov težkega nagradnega sklada pobrala finalista, ki se bosta srečala 30. maja v Istanbulu.

Turško velemesto seveda ohranjajo v lepem spominu tudi navijači Liverpoola, ki je v Istanbulu leta 2005 slavil v enem najbolj razburljivih finalov LP. Letošnje angleško obarvano zaključno soočenje, kjer je sodniško pravico delil Koprčan Damir Skomina, z izjemo Liverpoolovih privržencev je malokoga očaralo, a štejejo lovorike. Liverpool na večni lestvici elitnega tekmovanja zaseda tretje mesto s šestimi. Na vrhu je nedosegljiv madridski Real s 13 zmagoslavji, drugo pa s sedmimi še drži Milan, ki pa je v skupinskem delu LP nazadnje igral v sezoni 2013/14, ko je klubske barve branil tudi Valter Birsa.

Liga prvakov

danes, skupina E - Salzburg : Genk, Napoli - Liverpool;

F - Inter : Slavija Praga, Borussia Dortmund - Barcelona;

G - Lyon : Zenit, Benfica : Leipzig;

H - Ajax : Lille, Chelsea : Valencia;

jutri, A - Brugge : Galatasaray, PSG : Real;

B - Olympiakos : Tottenham, Bayern : Crvena zvezda;

C - Dinamo Zagreb : Atalanta, Šahtar : Manchester City;

D - Atletico : Juventus, Bayer Leverkusen : Lokomotiv Moskva.

Messi v čakalnici

V 65. izvedbi elitnega klubskega tekmovanja bo himno lige prvakov poslušalo pet slovenskih nogometašev. Prvi jo bo ob 18.55 Samir Handanović, ki bo z Interjem drevi gostil praško Slavijo. Morda mu bo v osrednjem terminu ob 21. uri sledil še načeti Kevin Kampl, ko se bo Leipzig pomeril z Benfico. Tudi letos bosta ob torkih in sredah dva termina, ogrevalni z dvema obračunoma in elitni, ko bo na sporedu šest dvobojev.

V Neaplju bo nocoj gotovo vroče tudi zaradi navijaškega ozračja, a nemara bo še bolj slikovito in bučno na tribunah Westfalenstadiona v Dortmundu, kjer se obeta tudi spektakel na igrišču. Borussia je konec tedna natresla štiri zadetke Leverkusnu, svoj strelski niz iz pretekle sezone pa je nadaljeval tudi nekdanji napadalec Barcelone Paco Alcacer. Katalonci so v mrežo Valencie konec tedna pospravili še eno žogo več tudi brez pomoči rekonvalescenta Lionela Messija. Seveda ni prav verjetno, da bo prvi strelec pretekle izvedbe LP po poldrugem mesecu tekmovalnega premora dobil priložnost za odebelitev svojega izkupička v elitnem klubskem tekmovanju, kjer na večni lestvici zaseda drugo mesto s 112 zadetki.

Ronaldo nad Oblaka

Absolutni rekorder je s 126 goli seveda Cristiano Ronaldo, ki jutri z Juventusom v Madridu gotovo ne bo želel zamuditi priložnosti, da bi še utrdil svoj strelski primat. Bolj kot z Janom Oblakom in obrambo Atletica bo zanimiva primerjava z najdražjim nakupom poletnega prestopnega roka, skoraj poldrugo desetletje mlajšim portugalskim rojakom Joaom Felixom. Najbolj zvezdniški obračun uvodnega kroga LP bo jutri v Parizu. PSG z Neymarjem in Kylianom Mbappejem, ki so ju v zadnjih prestopnih rokih povezovali z Realom, bo gostil prav kraljevi klub, kjer ob daljšem seznamu poškodovanih čakajo na igralski izbruh Edena Hazarda in Luke Jovića. Za oba so v poletnem prestopnem roku skupno odšteli 160 milijonov evrov.

V Zagrebu nocoj ne bo zvezdniškega blišča, a dvoboj Dinama in Atalante ponuja marsikatero zanimivo iztočnico. Ne le dvoboj slovenskih reprezentantov Petra Stojanovića in Josipa Iličića, pod drobnogledom bo tudi zagrebški (kapitalski) up Dani Olmo.


Najbolj brano