LEP DOM: Hiša na tihi, samotni danski obali

Severnjaška preprostost vedno znova očara. Tako poetična je, sanjava, a obenem popolnoma domišljena in stvarna. Morda ni blizu naši realnosti, zaradi več kot očitne podnebne razlike, a veliko elementov je, ki jih lahko posvojimo in udomačimo, če nam je njihova estetika seveda blizu.

Zato se tokrat sprehodimo po zelo posebni, zelo moderni, a domačni hiški - no, hiška ni najbolj pravšnja beseda, saj meri kar 200 kvadratov. Ta lepotica leži na tihi, samotni obali le uro vožnje oddaljeni od danskega glavnega mesta Kopenhagna, ohranja šarm tradicionalne arhitekture, ki ga rahlo barva z japonsko estetiko, kar počne povsem organsko, saj obe tradiciji druži askeza in odsotnost razkošnega, pisanega dekorja.

Razkošje miru

Razkošje miru je tu ključna beseda, ki ji je sledila tudi prenova notranjosti. Preprosta lepota neokrnjene narave se subtilno preliva v interier. Scenografiji se dopolnjujeta, se pogovarjata, linije med njima so zabrisane, velika panoramska okna razpirajo poglede na samotno, s kamni posejano obalo.

Preprosta lepota neokrnjene narave se subtilno preliva v interier. Scenografiji se dopolnjujeta, se pogovarjata, linije med njima so zabrisane, velika panoramska okna razpirajo poglede na samotno, s kamni posejano obalo.

Česa si človek želi, ko se umakne proč od mestnega vrveža? Prav gotovo ne migetajočega utripanja neonskih luči ali divjih barv, od katerih zabolijo oči. Prenova hiše na danski obali se je ognila vsemu, kar bi posegalo v naravno scenografijo, jo kakorkoli spreminjalo, zmotilo. Njeni avtorji iz arhitekturnega biroja Norm pravijo, da je konceptu botrovala želja po obuditvi povezanosti bivanja z okolico, ki nam je v urbanem, digitaliziranem svetu vse bolj tuja. Osnovno vodilo je bilo, da v ambient pripeljejo naravo, čim več narave.

Prenovo je vodila njihova arhitektka Linda Korndal, interierska ureditev pa je delo arhitektke Laure Bilde. Dialog med notranjostjo hiše in njeno okolico teče prek monokromatske barvne lestvice v mirnih, naravnih odtenkih zemlje, kamna in lesa, ki se tu in tam prepletejo z modrimi in zelenimi toni, kot bi lovili odsev morske gladine.

Umirjena harmonija bivanja

Temne in svetle ploskve povezujejo subtilni vmesni toni, prepišne sivine, patinirani detajli, ki ustvarjajo ravnovesje, mehkobo dodajajo tkanine iz naravnih materialov, izbrani predmeti pa zaokrožijo to izjemno kombinacijo in ji dajejo brezčasen, svetovljanski pridih. Ročno izdelana keramika, dizajnerski kosi in skulpture. Nekateri narejeni po meri posebej za to hišo, mnoge pa so lastniki prinesli s svojih potovanj. Dekor je zelo izčiščen, ničesar odvečnega ne bomo našli v tem ambientu, ki načelu, da je manj več, ne sledi iz nekega umetnega koncepta, temveč iz najbolj elementarne potrebe po odmiku iz prenatrpanosti in želje po umirjeni harmoniji bivanja.

Tukaj je vsega ravno prav in po meri. In zlahka si zamislimo, kako v tej tihi zasanjanosti ležimo ob prasketajočem ognju kamina, srkamo vroč čaj ali pa zremo v morske daljave, medtem ko zunaj plešejo hladni severni vetrovi.


Najbolj brano