FOTO: Simfonija kot koncert upanja za kulturno rast Kopra

Koper je sinoči doživel svojo Simfonijo, ki se je razlegala od potniškega terminala Luke Koper do Titovega trga in vzdolž Belvederja k poslušanju privabila več kot tisoč obiskovalcev.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Simfonija Kopra je združila različne organizatorje v edinstven projekt, ki si ga vsi, od dirigenta in članov Slovenske filharmonije do glavnih organizatorjev želijo čim prej ponoviti. Mestna občina Koper in Društvo prijateljev glasbe sta s simfoničnim koncertom v tem neobičajnem ambientu med luškimi dvigali in ladijskimi kontejnerji naredila prvi skupni korak k dvigu nivoja kulture v Kopru.

Obiskovalce koncerta je na prizorišču pričakala pogostitev z istrskimi dobrotami.

Pol ure pred koncertom so se člani orkestra, oprtani s svojimi inštrumenti, z Verdijeve ulice z dvigalom spuščali proti prizorišču, kjer so se obiskovalci razvajali na pogostitvi z istrskimi dobrotami. Na razgledni ploščadi na Belvederju in ob severni obvoznici pa so se že zbirali številni domačini, ki so prišli spremljat koncert z nekoliko bolj oddaljenih sedišč in stojišč.

Koncertni program je pod taktirko karizmatičnega nemškega dirigenta Philippa von Steinaeckerja uvedla simfonična suita Istralija slovenskega skladatelja Alda Kumarja, nakar je (prvič v Sloveniji!) zazvenel Koncert za klarinet in orkester finskega skladatelja Magnusa Lindberga s solistom večera, italijanskim klarinetistom Michelejem Marellijem. Svoje koprsko gostovanje je orkester nato sklenil z Bolerom, klasično orkestrsko kompozicijo Mauricea Ravela.

“Vesel sem, da sem že na začetku sezone doživel to izkušnjo. Svež zrak, čarobnost morja in sončnega zahoda ter industrijski videz pristanišča, vse to mi je bilo zelo všeč,” je bil zadovoljen dirigent Philipp von Steinaecker, od letos stalni gostujoči dirigent Slovenske filharmonije. Navdušen je bil tudi solist Michele Marelli: “Zame je to bila neponovljiva izkušnja, saj ne vem, če bom lahko še kdaj igral v takem ambientu s tako izvrstnim orkestrom.”

Dirigent Philipp von Steinaecker in solist večera, italijanski klarinetist Michele Marelli

Največ navdušenja nad izjemno uspelim koncertom pa je izrazila predsednica Društva prijateljev glasbe, ki je s tem veličastnim dogodkom odprlo svojo 57. koncertno sezono, Tatjana Jercog: “Zelo smo zadovoljni, ker smo prebili led. Mislim, da je to lahko začetek nove zgodbe. Sam župan je rekel, da je lahko to koncert upanja, da se dvigne nivo kulture, da se vse bolj združujemo in še naprej prirejamo takšne dogodke, ki dajejo Kopru novo obliko.”

In tej je bilo naklonjeno tudi vreme. Celo ladje in luški stroji so za dve uri potihnili, le prometa na severni obvoznici ni nihče uspel utišati.


Najbolj brano