Za sanjarjenje in samozavest

V Kosovelovem domu bo oktobra zaživela gledališka šola, ki bo po eni strani omogočila udeležencem gledališko sanjarjenje, za katerega v današnjem hitrem tempu ni več časa, po drugi strani pa jih usposobila za učinkovitejšo rabo govornega aparata in samozavestnejši nastop.

Gledališka šola Kosovelovega doma vabi mlade, še posebej pa 
dijake in odrasle.
Gledališka šola Kosovelovega doma vabi mlade, še posebej pa dijake in odrasle.  

SEŽANA > “Izraz šola mi sicer ni všeč, a smo se zanj odločili, ker pove, da ne bo šlo le za gledališko premiero ob koncu šole, temveč tudi za to, da spoznamo svoj govorni aparat, se ga naučimo ogrevati, uporabljati, se artikulirano postaviti, jasno in glasno spregovoriti v množici, ozavestiti svoje telo. Vse to danes, v dobi zaslonov in tipkanja kratkih sporočil, čedalje bolj zanemarjamo,” pravi mentor gledališke šole Romeo Grenbenšek.

Množična raba telefonov, računalnikov in drugih zaslonov poleg tega zmanjšuje druženje in socialne stike, hiter tempo življenja pa nam krajša tudi čas za sanjanje in sanjarjenje. “Znašli smo se v času, ko časa in prostora za sanjanje in sanjarjenje skoraj ni več,” so v vabilu v gledališko šolo zapisali v Kosovelovem domu. Šola bo zato ne le omogočala, ampak celo spodbujala sanjarjenje in bujno domišljijo: “Že v naslednjem trenutku smo lahko princi in princeske, Romei in Julije, se prelevimo v živali ali najljubše predmete! Vse je možno v igri! In gledališče je igra, kot je igra gledališče!,” pravi mentor

Gledališka šola bo namenjena vsem - otrokom, šolarjem in še posebej dijakom in odraslim. Na prvem srečanju, ki bo 1. oktobra ob 16. uri, se bodo udeleženci sicer razdelili v skupine glede na starost, izkušnje in želje, nato pa do pozne pomladi, ko se bodo srečevali dvakrat tedensko, poleg govornih in drugih gledaliških vaj postopoma pripravljali tudi zaključno predstavo: “Sami bomo sestavili vse: sceno, kostume, se naučili peti in suvereno odigrati svojo vlogo,” poudari mentor gledališke šole.

Grebenšek ima z gledališčem veliko izkušenj. Po diplomi iz dramske igre in umetniške besede na ljubljanski akademiji za gledališče, film, radio in televizijo je kot član igralskega ansambla SSG v Trstu in gost v različnih profesionalnih gledališčih po Sloveniji oblikoval več kot 40 vlog, med njimi tudi Murna v Schimmelpfeningovem Zlatem zmaju, za katero je prejel nagrado kot najboljši igralec na mednarodnem festivalu v Kragujevcu. Nastopa tudi v kratkih in celovečernih filmih, vodi otroške gledališke delavnice in poletne kampe, redno sodeluje pri snemanju radijskih iger ter ustvarjanju poletnega programa na Radiu Trst A. Za Društvo ljubiteljev baletne umetnosti Divača je režijsko zasnoval dve baletni pravljici, Čarovnik iz Oza in Peter Pan.

Prijave za gledališko šolo sprejema Kosovelov dom do 27. septembra na naslovu info@kosovelovdom.si. Grebenšek ima


Najbolj brano