Nevaren nadvoz bodo končno obnovili

Prebivalci Male Bukovice bodo po več kot letu dni, odkar je bistriška občina zaradi nevarnosti zaprla cestni nadvoz nad železniško progo Pivka-Reka, naposled le dočakali njegovo obnovo. Nadvoz predstavlja edino dovozno pot do dveh hiš v vasi, čezenj pa vodi tudi edina pot do njiv, ki jih obdelujejo Bukovčani.

Leseni tramovi in deske nad jekleno konstrukcijo so povsem gnili 
in uničeni.  Foto: Katja Kirn Vodopivec
Leseni tramovi in deske nad jekleno konstrukcijo so povsem gnili in uničeni.  Foto: Katja Kirn Vodopivec

MALA BUKOVICA > Na izjemno slabo stanje nadvoza, ki se je zaradi gnitja lesene prekladne konstrukcije, čez katero je položen asfalt, na eni strani že začel udirati, je občinsko vodstvo že v prejšnjem mandatu opozoril tedanji občinski svetnik Marjan Mikuletič. Občina je zaradi nevarnosti nato lani nadvoz zaprla, družini Boštjančič in Lakota pa sta od takrat brez dostopne poti do svojega doma.

Nevarno za otroke in vlake

“Za nas in sosede je ta nadvoz edina dostopna pot do naših hiš. Težav pa nimamo samo mi, saj ima skoraj vsaka hiša v vasi tu naprej kakšno njivo, do katere pa zdaj ne morejo priti z avtom ali traktorjem,” razlaga Erik Boštjančič. Skrbi ga tudi za varnost otrok, ki vsakodnevno prečkajo most, da pridejo do vaškega igrišča, ki stoji na drugi strani. “Leseni del mostu od spodaj gnije. Sama sreča je, da ga drži jeklena konstrukcija, sicer bi se že podrl. Kosi asfalta, ki z nadvoza padajo na železnico spodaj, bi lahko tudi poškodovali kakšen vlak ali povzročili nesrečo,” še opozarja.

Ilirskobistriški občini je v drugem razpisu uspelo izbrati izvajalca del za obnovo nadvoza, to je podjetje Map-Trade d.o.o. “Prvi razpis za izbor izvajalca del je bil neuspešen, ker zagotovljena sredstva v proračunu niso zadoščala za izvedbo zahtevanih gradbenih del. Na eni od zadnjih sej občinskega sveta smo nato ta denar zagotovili,” je pojasnil podžupan Andrej Batista.

Obnova bo stala dobrih 200.000 evrov

Obnova, za katero je občina zagotovila nekaj čez 200.000 evrov, bo zaključena predvidoma do konca letošnjega leta, vključuje pa ojačitev obstoječe jeklene konstrukcije nadvoza in zamenjavo lesene prekladne konstrukcije z novo montažno armiranobetonsko konstrukcijo.

Kot je povedal Gregor Šepič, ki v krajevni skupnosti Koseze zastopa vaško skupnost Mala Bukovica, so sprva nameravali kot nadomestno pot v času zapore mostu urediti nekdanjo staro pot na Malo Bukovico, ki pa je povsem zaraščena. “Da bi to pot vsaj za silo usposobili, bi morali vložiti od 20.000 do 30.000 evrov, zato smo to idejo opustili. Poskušali bomo sicer urediti neko provizorično pot čez travnike, vendar bo zaradi razmočenosti terena ta uporabna zgolj za traktorje,” pojasnjuje Šepič.


Najbolj brano