Na koprski občini ne dajejo posojil

Koprska občina ne daje posojil, zato je občinska facebook stran, na kateri ponujajo možnost zadolževanja, lažna. Na lažno stran je opozoril tudi koprski župan Aleš Bržan, na policiji pa primer preiskujejo.

Sodeč po lažni facebook strani bi lahko naivneži sklepali, da jih na 
koprski občini čakajo kupi denarja za ugodna posojila.  Foto: Vir facebook
Sodeč po lažni facebook strani bi lahko naivneži sklepali, da jih na koprski občini čakajo kupi denarja za ugodna posojila.  Foto: Vir facebook

KOPER > “Občane in občanke obveščam, da je od 5. septembra na facebooku aktivirana stran Mestne občine Koper, ki prek banke BGFI ponuja možnost zadolževanja. Ker gre za lažno stran, ki ni povezana s koprsko občino, sem o tem že obvestil policijo in stran prijavil facebooku,” je pred nekaj dnevi na svoji facebook strani objavil koprski župan Aleš Bržan.

Po lažnemu profilu njegovega predhodnika Borisa Popoviča, na katerem naj bi Popovič prav tako ponujal posojila, so hekerji zdaj napadli še uradno facebook stran koprske občine. Neuradno smo izvedeli, da se policija s primerom že ukvarja, da pa ima v teh primerih bolj malo manevrskega prostora.

Za razliko od lažnih strani ljudi z imenom in priimkom je namreč preganjanje tovrstnih lažnih strani težje. Pri fizičnih osebah gre namreč za krajo identitete oziroma zlorabo osebnih podatkov, pri lažnih straneh ustanov pa nihče ne zlorablja nikogaršnjih osebnih podatkov.

Če bi se uporabnik strani dogovoril za posojilo in potem najverjetneje ostal brez denarja za odobritev, stroške in podobne “postopke”, bi šlo za goljufijo. Če ta znaša več kot 500 evrov, jo morajo policisti preganjati že po uradni dolžnosti.

“Prosim vas, da ne nasedate tovrstnim lažnim profilom oziroma stranem in vsak poskus goljufije prijavite,” svetuje uporabnikom facebooka Bržan, nasvetu pa se, kot že neštetokrat doslej, pridružujejo tudi na policiji.


Najbolj brano