Vabljeni na Slofest!

Slovenci v Italiji bodo prihodnji konec tedna s festivalom Slofest v središču Trsta krepili zavest o večkulturnosti obmejnega prostora ter zgodovinski prisotnosti Slovencev v njem. Festival pripravljajo četrtič, na njem pa bodo predstavili bogato gledališko, literarno, likovno, glasbeno, rekreativno, raziskovalno, gospodarsko in športno dejavnost slovenskih ustanov in društev.

Minister Peter J. Česnik in predsednica Zveze slovenskih kulturnih 
društev Živka Persi. Foto: Jana Krebelj
Minister Peter J. Česnik in predsednica Zveze slovenskih kulturnih društev Živka Persi. Foto: Jana Krebelj

LJUBLJANA > “Želimo si, da je Slofest predvsem praznik in da vsak dobi nekaj zase,” o bogatem programu letošnjega Slofesta pravi Živka Persi, predsednica Zveze slovenskih kulturnih društev. Če bi se vseeno našel kdo, ki med več kot 40 prireditvami ne bi prepoznal ničesar primernega zase, naj pride zaradi druženja, spoznavanja ljudi in tkanja novih vezi, obiskovalce vabijo organizatorji. Slofest je namreč lepa priložnost, da se tudi naključni mimoidoči zave prisotnosti različnih kultur, ki sobivajo v obmejnem prostoru. Obiskovalci iz Slovenije lahko na festivalu začutijo, kaj rojakom v Italiji pomenita slovenski jezik in kultura.

Srce dogajanja na Borznem trgu

Festival bo potekal od petka, 20. septembra, do nedelje, 22. septembra, uvod vanj pa bodo številni predfestivalski dogodki. Prvi bo že danes zvečer v Špetru, kjer bodo odprli razstavo o inženirju Maksu Klodiču. Od petka naprej se bosta predfestivalskemu razpoloženju pridružila še Gorica in Trst z različnimi glasbenimi dogodki, predavanji in odprtji razstav.

Živka Persi

predsednica Zveze slovenskih kulturnih društev

“Vse prevečkrat smo presenečeni in malo razočarani, ker nas v Sloveniji premalo poznajo.”

V petek, 20. septembra, ko se bo festival tudi uradno začel, pa bo središče življenja Slovencev v Italiji postal tržaški Borzni trg. Tam in v nekaterih tržaških kulturnih ustanovah bodo tri dni potekale prireditve, ki v ospredje postavljajo ustvarjalnost slovenske manjšine v Italiji. Festival bodo slovesno odprli v petek zvečer z gledališko in pesniško obarvano prireditvijo Jazonova sled. Zaključili ga bodo v nedeljo popoldne s slovesnostjo in presenečenjem, ki ga skrbno skrivajo.

Živka Persi pravi, da iz bogate bere dogodkov ne more izluščiti tistega, ki bi bil najbolj zanimiv ali najbolj pomemben, saj se ustvarjalci trudijo vsak na svojem področju. Dogajanje bo zajemalo prostor od literature, filmskih in gledaliških predstav - Slovensko stalno gledališče za Slofest pripravlja premierno izvedbo predstave ZOIS_IT.SI - do pevskih nastopov ljubiteljskih pevskih zborov in nastopa folklornih skupin.

V programu festivala ostajajo priljubljeni vodeni ogledi po slovenskem Trstu. Ljubitelji hoje se lahko prihodnjo nedeljo v Nabrežini pridružijo pohodu po poteh ribiških žena, ki so nosile prodajat ribe v Trst.

Veliko bo dogajanja za mlade. Na zabavi prihodnji petek zvečer v gledališču Miela bodo nastopili priznana zamejska skupina The Autentics ter DJ Redhead in DJ Lovro.

Tri ciljne skupine

V želji, da bi okrepili zavedanje o večkulturnem obmejnem prostoru, bodo organizatorji medse povabili tudi predstavnike drugih narodov in kultur, ki sobivajo na Tržaškem. V organizaciji Slovenskega raziskovalnega inštituta se bodo na Slofestu posvetili vprašanju o položaju in prihodnosti manjšinskih jezikov. Vse našteto je le kratek izbor dogodkov iz programske knjižice, objavljene tudi na internetu.

S programom bi radi dosegli tri ciljne skupine, pravi Persijeva. Radi bi pritegnili Italijane in jim omogočili, da bolje spoznajo prisotnost Slovencev v Trstu oziroma širšem obmejnem prostoru. Nase bi radi opozorili tudi Slovence, ki živijo v matični državi. “Vse prevečkrat smo presenečeni in malo razočarani, ker nas v Sloveniji premalo poznajo,” pravi. Radi pa bi se bolje povezali tudi med seboj in Slovencem v Italiji omogočili, da se bolje spoznajo še prek tega festivala.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter J. Česnik rojakom napoveduje, da se bo vsaj nekaterih prireditev z veseljem udeležil tudi sam. “Festival promovira sodelovanje in prepoznavnost slovenske skupnosti na tržaškemobmočju.” Nove generacije in tudi drugi narodi, ki živijo v Trstu, skozi Slofest vidijo, kaj Slovenci počnejo in kaj nudijo skupnosti, poudarja minister.


Najbolj brano