Delodajalci jih že kličejo

Delodajalci se lahko od 7. oktobra prijavijo na nov razpis Regionalnega razvojnega centra Koper za sofinanciranje kadrovskih štipendij, ki jih bodo dijakom in študentom podelili v šolskem letu 2019/2020. Na voljo je 300.000 evrov.

Med delodajalci obalno-kraške regije je največ zanimanja za 
štipendiranje tehničnih kadrov. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Med delodajalci obalno-kraške regije je največ zanimanja za štipendiranje tehničnih kadrov. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Kadrovske štipendije so pot, ki jo v zadnjih letih ubira vse več delodajalcev. Predvsem v razvoj usmerjena podjetja ugotavljajo, da lahko z vzgojo lastnega kadra veliko pridobijo že v času izobraževanja dijakov in študentov. Tem delodajalcem je od leta 2008 na voljo Regijska štipendijska shema obalno-kraške regije, prek katere prejmejo povrnjen večji del vloženih sredstev. “60 odstotkov denarja za štipendije zagotovijo Evropski socialni sklad, država in občine, 40 odstotkov pa delodajalec,” pravi Tina Jančar Matekovič, vodja projekta pri Regionalnem razvojnem centru Koper. Delež sofinanciranja se poviša na 80 odstotkov, če gre za deficitarne poklice.

Poleg podjetij se na razpis lahko prijavijo javni zdravstveni zavodi (bolnišnice, zdravstveni zavodi), zasebni zavodi in vse fizične osebe, ki zaposlujejo delavce na podlagi pogodbe o zaposlitvi, kot so, na primer, odvetniki in kmetje.

300.000

evrov je letos na voljo za sofinanciranje kadrovskih štipendij

Od leta 2008 se je v regijsko shemo vključilo že 140 delodajalcev, ki so podelili več kot 250 štipendij, od tega 85 v zadnjih treh letih. Pred krizo se je v shemo vključevalo več večjih družb, kot so Istrabenz Turizem in več gradbenih podjetij, tudi pred leti propadli Kraški zidar. Zadnja leta se za subvencijo štipendij potegujejo, denimo, dekanski Titus, Lipro, ki izdeluje dvigalne in transportne naprave, koprski Trgo ABC, ki išče bodoče avtomehanike, ličarje in kleparje, Dag, ki izdeluje orodje za stroje ... “Delodajalci nas že kličejo in se zanimajo za sodelovanje. Prevladujejo podjetja iz kovinskopredelovalne industrije in podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo orodij. Da bodo za letošnje leto podelili kadrovske štipendije za tehnične poklice, sta že napovedali podjetji Titus in Lipro, ” pravi Tina Jančar Matekovič.

Med najpogostejšimi poklici, ki jih delodajalci štipendirajo prek regijske štipendijske sheme, so strojni tehnik, elektrotehnik, mehanik, strojni inženir, inženir računstva, ekonomist. Sredstva lahko koristijo tudi manjša družinska podjetja, ki načrtujejo zaposlitev svojih otrok.

250

kadrovskih štipendij so od leta 2008 podelili delodajalci, vključeni v regijsko shemo

V letošnjem razpisu je na voljo 300.000 evrov. Rok za oddajo vloge je konec junija prihodnje leto oziroma do porabe razpoložljivega denarja.

Sredstva za sofinanciranje štipendij prispeva Evropski socialni sklad, država in občine iz obalno-kraške regije.


Najbolj brano