Krajani so dom zgradili sami

Čez vikend so ob krajevnem prazniku v Biljah obeležili kar dva jubileja. Dom Krajanov Negovan Nemec, ki so ga zgradili s samoprispevki, praznuje 30 let, deset let pa že uspešno deluje Društvo keramikov Bilje.

Dom krajanov Negovan Nemec je središče dogajanja v Biljah.    Foto: Alenka Ožbot
Dom krajanov Negovan Nemec je središče dogajanja v Biljah.  Foto: Alenka Ožbot

BILJE > Dom krajanov Negovan Nemec je že tri desetletja središče dogajanja v vasi. Tam se vrstijo športne, kulturne in družabne prireditve. Zgradbo so postavili v dveh fazah - prvi del leta 1984, v drugi fazi pa so jo postopoma dograjevali in slovesno odprli pet let kasneje. Denar za gradnjo so zbirali s prispevki domačinov, več tisoč ur je bilo prostovoljnega dela.

Ob krajevnem prazniku se v Biljah spominjajo odhoda prvih domačih fantov v partizane septembra leta 1942. Tridnevno praznovanje se je začelo s petkovo prireditvijo v domu krajanov, na kateri so obeležili 30 let doma in deset let Društva keramikov Bilje. Kot je poudaril predsednik sveta KS Bilje Jernej Tomsič, so ljudje, ki so objekt gradili, dali svoj čas, samoprispevke in veliko truda. “Bodimo tudi mi aktivni, da bodo naši zanamci ponosni na nas.”

V kulturno-športnem programu so predstavili zgodovino doma ter dejavnosti, ki jih tu izvajajo - od nogometa, gimnastike, kotalkanja in drugih športnih aktivnosti do petja in igre. Po obvezni torti so si obiskovalci ogledali še razstavo Društva keramikov Bilje.

Ob ustanovitvi je imelo društvo osem članov, danes jih šteje že 26. S svojim delovanjem ohranja tradicijo kraja, saj so Bilje z okolico prepoznavne prav po opekarski tradiciji. “Na panojih predstavljamo delovanje društva od začetkov do danes, na razstavi pa so tudi izdelki v raznih tehnikah, ki smo jih izdelali ob desetletnici društva,” pravi predsednik Božo Batistič. Društvo je zelo dejavno, med drugim organizira začetne in nadaljevalne tečaje oblikovanja gline, člani vodijo delavnice na tradicionalnih dnevih opekarstva v Biljah, sodelujejo tudi z biljensko osnovno šolo.

V soboto so v okviru krajevnega praznika supali po reki Vipavi in druženje nadaljevali s piknikom, včeraj pa so kljub slabemu vremenu in posledično skromni udeležbi izpeljali že 41. pohod po Biljenskih gričih, ki v vseh teh letih nikoli ni bil odpovedan.


Najbolj brano