Polne Stožice so prava spodbuda

Vtisi z zmagovitega obračuna s Poljsko se bržkone še vrtijo v glavah slovenskih nogometnih privržencev, ki so v petek napolnili Stožice. Matjaž Kek in njegovi reprezentančni izbranci pa so že preklopili na nocojšnji izziv. Za začetek drugega dela kvalifikacij v Stožice prihajajo Izraelci, s katerimi so v uvodnem krogu skupine G remizirali 1:1.

Slovenski nogometaši (v belih dresih) niso pustili veliko prostora 
udarnim poljskim adutom. Kako bo nocoj proti Izraelcem? Foto: STA
Slovenski nogometaši (v belih dresih) niso pustili veliko prostora udarnim poljskim adutom. Kako bo nocoj proti Izraelcem? Foto: STA

LJUBLJANA > V slovenskem taboru ni popuščanja, kaj šele sproščenosti. Matjaž Kek se zaveda, da ga po zmagi nad Poljaki čaka nemara še zahtevnejši obračun nocoj proti Izraelcem. Pa ne le zato, ker so gostje imeli tekmovalni dan premora več kot slovenski nogometaši, kar v zgoščenem kvalifikacijskem razporedu ni zanemarljivo. Slovenski selektor se ni zaman obregnil ob ta podatek. Dvoboj s Poljsko je bil tako in drugače naporen, po bitki so se šteli ranjenci. Prvi osmoljenec Domen Črnigoj, ki v petek, potem ko je vstopil v igro v drugem polčasu, zaradi poškodbe ni dočakal zadnjega sodnikovega žvižga na igrišču, je že zapustil reprezentančni tabor in odšel na zdravljenje načetega gležnja in mišice.

Slovenska samozavest

Po odsluženi kazni zaradi kartonov se v moštvo vrača kapetan Bojan Jokić, zastavlja pa se vprašanje, kako bo napore zdržal denimo Rene Krhin. Proti Poljski je odigral prvo tekmo po skoraj petih mesecih in na igrišču prebil vseh 90 minut. “Dvoboj sem odigral s svežino, Priznam, bila so tudi težka obdobja, zlasti po daljših sprintih, a sta me adrenalin in publika ponesla do konca tekme. Takšna podpora navijačev nam pomeni res veliko. Že po prvih dotikih žoge oziroma dobljenih dvobojih smo začutili, da lahko opravimo dobro delo. Sčasoma smo postajali vse bolj samozavestni. Želja ni bila nikdar vprašljiva, v državnem dresu ne nazadnje iztisnemo iz sebe še več kot v klubskem. Zmaga proti Poljakom je zelo pomembna, saj smo dobili potrditev, da smo na pravi poti. Z Izraelci moramo le ohraniti enak pristop na igrišču,” je povedal Krhin, ki je seveda poudaril pomen ustreznega počitka pred nocojšnjim dvobojem.

Skupina G

6. krog, danes ob 20.45 - Slovenija : Izrael, Poljska : Avstrija, Latvija : Severna Makedonija; vrstni red - Poljska 12 točk, Avstrija 9, Slovenija in Izrael 8, S. Makedonija 5, Latvija 0.

Priprava na Izrael je bolj beseda na papirju, v praksi bo šlo za nogometni občutek, izbiro pravih mož in taktike ter podrobnosti. Se bo Kek držal vodila, da se zmagovite ekipe ne menja ali bo stavil na osvežitve? Izraelci so resda tekmo 5. kroga odigrali že v četrtek, po drugi strani pa so morali na pot oziroma gostovanje. Za slovensko reprezentanco je vsekakor blagodejno, da ima v septembrskem ciklu dve zaporedni tekmi doma. Pred tremi leti v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo ni veliko manjkalo pa bi po Slovaški v Stožicah v razmaku treh dni padla tudi favorizirana Anglija, ki jo je reševal vratar Joe Hart.

Izraelska orožja

Želen scenarij bi se utegnil uresničiti, še posebej, če bosta nocoj tako kot v petek spet razigrana Josip Iličić in Andraž Šporar, ki sta zrežirala oba gola proti Poljakom. “Ne le v napadu, velja poudariti tudi delo v obrambi, kjer si Poljaki praktično niso ustvarili niti ene priložnosti. Vpisal sem se med strelce, a koliko je denimo pretekel Roman Bezjak, ki je dobil nešteto dvobojev na igrišču. Zabili smo dva gola, prejeli pa nobenega proti reprezentanci, ki je imela do gostovanja v Stožicah popoln izkupiček. Tudi Izraelci bodo zahteven tekmec, a če bomo ponovili predstavo proti Poljski, imamo lepe možnosti za novo zmago,” je povedal Šporar, ki je zadel že na uvodni tekmi v Izraelu.

Žal je vodstvo gostov v Haifi trajalo le pet minut. Potem je končni izid postavil Eran Zahavi, ki je z naskokom najboljši strelec Izraela in skupine G. Nogometaš kitajskega Guangzhouja je na petih tekmah zabil že osem od devetih reprezentančnih golov v teh kvalifikacijah. Še enega je prispeval Palestinec v dresu izraelske izbrane vrste Moannes Dabour, ki je poleti iz Salzburga prestopil v Sevillo. Sicer pa Avstrijec na klopi Izraela Andreas Herzog vse več priložnosti ponuja novemu izraelskemu upu Manorju Solomomu, zveznemu igralcu, ki brani barve Šahtarja iz Donjecka. Izraelci so že po tradiciji igrivi in kombinatorni, a po drugi strani tudi ranljivi v obrambi, kar je pokazal prvi del kvalifikacij.


Komentar novinarja

Aleš Sorta

Ni še pravi čas za navijaško evforijo

Kako malo je treba za zasuk navijaškega razpoloženja med navijači, je nazorno pokazal dvoboj slovenskih nogometašev s Poljaki. Po junijskem porazu v Avstriji so jih v javnosti domala že vsi odpisali. Selektorja Matjaža Keka pa sta v ljudskih predstavah reševala dobropis, ki si ga je prislužil z zadnjo uvrstitvijo reprezentance na veliko tekmovanje, svetovno prvenstvo leta 2010, in trenersko spričevalo, v katerem so se svetile odlične ocene z Reke. Po petkovi zmagi proti reprezentanci, ...

Preberi več

Najbolj brano