Paradižnikova omaka

5 kg paradižnikov

oljčno olje

sol

lističi sveže bazilike

Paradižniki naj bodo zreli. Gospodinje prisegajo na različne sorte, a nekako je uveljavljeno, da so podolgovati paradižniki san marzano najprimernejši. Imajo čvrsto meso in dobro razmerje med kislino in sladkostjo. Za začetek je treba paradižnike prebrati in odstraniti ali obrezati morebiti nagnite. Nato je na vrsti temeljito pranje. Potem pa se začne. Vsak paradižnik je treba prerezati na pol, lahko tudi na tretjine. Če so zgoraj še malce zeleni, kar je letos pogosto, je treba ta del odrezati. Najbolj puritanski izdolbejo tudi seme. V dovolj visoki kozici naj se na majhnem do srednjem ognju paradižnik segreva in kuha. Dodamo nekaj žlic oljčnega olja ter temeljito mešamo. Ko je paradižnik že precej kuhan, ga nekoliko ohladimo in spasiramo, da ločimo kožice od pulpe in soka. Za ta postopek so tudi posebne naprave. Omaka gre spet v kozico. Dodamo nekaj soli in pokuhavamo do željene gostote. Na koncu dodamo baziliko. Česen in drugi dodatki pravzaprav niso nujni, dodamo jih lahko, ko bomo omako uporabili. Omako vročo prelijemo v poljubne kozarce, na vrh damo žlico oljčnega olja in zapremo. Za zanesljivo prezimovanje je priporočljiva pasterizacija.


Najbolj brano