Kamni imajo galerijo

V Štorjah so v soboto odprli galerijo kamna. Domačin Gabrijel Jeram, ki je v desetletjih dela zbral in popisal več kot 160 različnih vrst kraških kamnov iz večinoma opuščenih kamnolomov, v njej predstavlja njihov izbor, ob tem pa tudi staro orodje za pridobivanje in obdelavo kamna.

Bogato zbirko v galeriji kamna Gabrijela Jerama (v sredini) sta si z veseljem ogledala tudi   župan 
David Škabar (levo) in predsednica KS  Štorje Ivica Podgoršek. Občina je za galerijo prispevala 
prostor, krajevna skupnost pa je poskrbela za  njeno ureditev in opremo.   Foto: Marica Uršič Zupan
Bogato zbirko v galeriji kamna Gabrijela Jerama (v sredini) sta si z veseljem ogledala tudi župan David Škabar (levo) in predsednica KS Štorje Ivica Podgoršek. Občina je za galerijo prispevala prostor, krajevna skupnost pa je poskrbela za njeno ureditev in opremo.  Foto: Marica Uršič Zupan

ŠTORJE > Svetlo siv, temno siv, skoraj bel, rdečkast, zelenkast, črn, enoten, rožast ... Kamen še zdaleč ni kamnu enak, se lahko odslej prepričajo obiskovalci Galerije kamna, ki so jo v soboto popoldne odprli v nekdanji trgovini ob zadružnem domu v Štorjah. Občina Sežana je zanjo odstopila prostor, krajevna skupnost je poskrbela za njegovo ureditev in opremo, za kar je odštela okrog 60.000 evrov, domači kamnosek in velik ljubitelj kamnov, kamnarske in kamnoseške dediščine Gabrijel Jeram pa za izjemno bogato vsebino.

Zbirka, vredna prestolnice

Vseh 160 vrst kamnov, kolikor jih je zbral po večinoma opuščenih kraških kamnolomih, sicer v dobrih 25 kvadratnih metrov velikem prostoru ni mogel razstaviti, a galerija kljub temu omogoča vpogled v pestro sestavo kamnin pod površjem Krasa. V delu galerije je na ogled tudi staro kamnarsko in kamnoseško orodje, geološke karte Krasa ter vse vrste kamnov, ki so vgrajene v stavbo slovenskega parlamenta,

“Tu so zbrani vsi kamni Krasa, poleg tega je Jeram, ki je tudi sam delal v kamnolomu, že dolgo pa je tudi kamnosek in pozna obdelavo kamna, v galeriji predstavil načine obdelave kamna, staro kamnarsko in kamnoseško orodje. Ta zbirka je pomembna in zanimiva tako s kamnoseškega kot tudi s kamnarskega vidika. Ima pa tudi geološki, znanstveni pomen. Kar nekaj njegovih podatkov smo uporabili v mednarodnem projektu Roof of Rock. Jeram je vse to zbiral leta in leta in nedvomno je to zbirka, ki bi si zaslužila mesto v prestolnici, čeprav po drugi strani najbolj sodi sem, v kraško okolje,” je dejal geolog dr. Bogdan Jurkovšek, ki je Jeramu tudi pomagal pri klasifikaciji kamnin.

Ob odprtju galerije so domačini pripravili zelo dobro obiskano prireditev z bogatim kulturnim programom. Ploščo ob vhodu je odkrila predsednica KS Štorje Ivica Podgoršek, župan Občine Sežana David Škabar pa je s kamnoseškima kladivom simbolično naredil nekaj udarcev v kamen, se zahvalil Jeramu za “neprecenljivo zbirko” in dejal, da je to “pomembna pridobitev, ki bo nov turistični produkt in nova priložnost za promocijo kraškega kamna.”


Najbolj brano