Briška vina s platinastim sijajem

Britanska vinska revija Decanter že šestnajst let organizira ocenjevanje vin, ki si je pridobilo sloves največjega tovrstnega preverjanja kakovosti vin na svetu. Kot vedno in povsod je udeležba odvisna od posameznega vinarja oziroma kleti, uradni podatki pa govorijo o več kot 17.000 vzorcih, ki jih po regijskem ključu oblikovane komisije ocenijo za vsakoletno podelitev medalj, katerih lesk gre od bronaste do platinaste, obstajata pa tudi kategoriji priporočeno vino in Best in Show - najboljše v razredu celotnega ocenjevanja.

Tri od štirih platinastih medalj so prejela briška vina: cabernet 
franc 2017 Gašper, rebula Up 2013 Ščurek in vino iz sušenega 
grozdja rebule Leonardo 2013 kleti Marjan Simčič.
Tri od štirih platinastih medalj so prejela briška vina: cabernet franc 2017 Gašper, rebula Up 2013 Ščurek in vino iz sušenega grozdja rebule Leonardo 2013 kleti Marjan Simčič.  

V Sloveniji ima odmevnost Decanterjevih medalj precejšnjo težo, za kar gre velika zasluga tudi vsestranskemu vinskemu “aktivistu” Robertu Gorjaku, ustanovitelju vinske šole Belvin, ki je letos po osemletnem premoru organizirala 6. salon Decanterjevih nagrajencev. Prireditev je potekala v kongresnem centru Brdo pri Kranju, na njej pa so sodelovali tako slovenski kot tuji Decanterjevi nagrajenci. Približno 70 vinskih kleti iz vseh slovenskih vinorodnih okolišev se je z letošnjega ocenjevanja vrnila s 187 medaljami, med katerimi so bile štiri platinaste. Slednje so prejeli štajerski furmint 2016 (šipon) Iglič kleti Vina Gross ter briška vina cabernet franc 2017 Gašper, rebula Up 2013 Ščurek in vino iz sušenega grozdja rebule Leonardo 2013 kleti Marjan Simčič. Glede na to, da domačega salona že nekaj let ni bilo, so lahko razstavljavci predstavili tudi vina prejšnjih izvedb. Pokušina je pokazala, da se platina DWWA 2017 za šipon Seven numbers kleti Puklavec Family Wines še vedno sveti, kar velja tudi za lani nagrajeno rebulo Bagueri briške Vinske kleti. Zagovornikom avtohtonosti seveda godi, da so med najvišje ocenjenimi vini prav polnitve na osnovi starih sort, saj se z njimi še uspešneje gradi zgodbo o Sloveniji kot vinorodni deželi z dolgo tradicijo in vrhunsko kvaliteto.

Balkanski prerez

Na naše vinarje je ponosna tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, ki se je obenem s predstavnico revije Decanter Michelo Nassiz udeležila otvoritvene slovesnosti in se dalj časa zadržala v pogovoru z razstavljavci. Med nagovorom je sicer pozvala vinarje, da se začno združevati in pripravijo strategijo za promocijo, pri izvedbi katere jim je obljubila vso pomoč ministrstva. Slovenskim so se pridružili predvsem vinarji iz vinorodnih okolišev nekdanje Jugoslavije, katerih vina so sestavljala ogrodje vodene degustacije Biseri Balkana oziroma Pearls from the Balcans - Surprises or Reality, glede na to, da je predstavitev potekala v angleščini. Srb Igor Luković se je suvereno sprehodil od severa do juga, od Brd do Tikveša, pri čemer so bila z izjemo jakota kleti Moro v ospredju rdeča vina, med njimi pa rasni trnjaki, mali plavci, prokupci ... Povedano na kratko, to ni bila dilema presenečenje ali stvarnost, kot je namigoval podnaslov delavnice, ampak presenečenje in stvarnost, saj se na pogorišču velikih “socialističnih” kleti rojeva vse več izjemnih vinarjev, ki pogosto stavijo na že skoraj pozabljene sorte in z njimi bogatijo vinski svet

Briški primat

Medtem ko so bila vina s te delavnice nagrajena s srebrnimi in zlatimi medaljami, se je druga delavnica The Best of the Show osredotočila na prejemnike zlatih in platinastih medalj. Voditeljica Beth Willard je slovenskim vinskim presežkom postavila ob bok še italijanske, hrvaške in srbske, Brici pa so s ponosom ugotavljali, da so prispevali kar tretjino vzorcev, saj je tudi Gašparjev cabernet franc briške zemlje sin.

Primerjavo s tujino so omogočili tudi posamezni vinski trgovci, ki so Decanterjev salon popestrili z izborom šampanjcev in nekaterih drugih vin, predstavniki prekmurske šunkarne Kodila pa so z domačimi ocvirki in rezinami rahlo dimljene prekmurske šunke poskrbeli za ravno pravšnjo “mastno” podlago degustacij. Prireditev je spremljala še podelitev medalj navzočim vinarjem in certifikatov udeležencem vinskega izobraževanja po programu WSET, ki ga prav tako pripravlja vinska šola Belvin. Od nje po sredinem popoldnevu na Brdu vsi pričakujejo, da si ne bo več privoščila osemletnega premora do naslednjega salona.


Najbolj brano