Uresničiti želita olimpijske sanje

Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta pod dirigentsko palico trenerja Stjepana Janića na nedavnem svetovnem prvenstvu v kajaku na mirnih vodah v madžarskem Szegedu osvojili srebro na 200 in bron na 500-metrski razdalji v kajakaškem dvojcu. Uspeh na daljši razdalji jima je prinesel tudi olimpijsko vozovnico. Za zadnje dosežke smo ju v športnem uredništvu PN imenovali tudi za športnici meseca na Primorskem.

Špela Ponomarenko Janić (levo) in Anja Osterman Foto: Tomaž Primožič/FPA
Špela Ponomarenko Janić (levo) in Anja Osterman Foto: Tomaž Primožič/FPA

Tudi na olimpijadi v Tokiu prihodnje leto bosta Primorki odkrito merili na odličje. Primorski kajakašici sta svojevrsten športni fenomen. Špela Ponomarenko Janić je pred desetimi meseci rodila, a se je zelo hitro zmagovalno vrnila na športno prizorišče. S pomočjo novega primorskega kajakaškega upa Anje Osterman v dvojcu nizata izjemne uspehe. Njun skupni glavni cilj pa ju šele čaka. Prihodnje leto želita osvojiti kolajno na olimpijskih igrah.

Olimpijska vozovnica je vajina. Je bil to osrednji cilj pred zadnjim svetovnim prvenstvom?

(Špela) “Tako je. Ni bilo enostavno, saj je le prvih šest mest vodilo na olimpijske igre. Na nedavnem svetovnem prvenstvu je tekmovalo zastopstvo iz več kot 100 držav, ker je rekord na mirnovodaških tekmah. Z Anjo sva bili dobro pripravljeni, upali sva tudi na kaj več kot samo šesto mesto. Pritisk je bil velik, saj sva vedeli, kakšen je vložek. A uspelo nama je.”

Letos sta na vsaki tekmi, kjer sta nastopili, osvojili medaljo. Bi rekli, da je olimpijska vozovnica nagrada za trud, ki ga vlagata že vsa ta leta?

(Anja) “Zagotovo. Mislim, da je najina pot dobro začrtana. Če pogledamo nazaj, sva na devetih tekmah osvojili prav toliko medalj. Olimpijska norma je le pika na i v vsej zgodbi. Veselje je neopisno, saj se zavedava, koliko truda sva zanj morali vložiti. Sicer pa olimpijski nastop sodi med sanje vsakega športnika.”

Uspehi, ki jih nizata, govorijo zase. Načrtujete odslej nastope samo še v dvojcu?

(Špela) “Mislim, da bo dvojec ostal prioriteta, čeprav na treningih v veliki večini veslava sami. Šele aprila se potem usedeva v dvojec. Vse težje treninge pred tem opraviva v enojcu. Prav tako tekma v enojcu traja deset sekund več, kar se pozna. Teh najtežjih desetih sekund, ko nastopaš v paru, ni. Zato si lahko še hitrejši.”

Kako zahtevno je trenirati in tekmovati v dvojcu?

(Anja) “Trening kajaka je eden najtežjih. Tri dni zapored opravimo po tri treninge na dan, potem sledi dan premora. Kdorkoli, ki bi se nama pridružil na treningih, bi lahko spoznal, kaj pomeni trdo delo. Dvojec se razlikuje od enojca, saj delo temelji na ekipnem delu. Pri naju je tako, da jaz sledim Špeli, ki v kajaku daje ritem. Veslati moram kot ona, dihati moram kot ona. Usklajenost mora biti na vrhuncu. Takrat čoln teče ...”

Kako resno lahko upata na krono kariere, olimpijsko kolajno? Na glas, ali je to le vajina tiha želja?

(Špela) “Mislim, da sva doslej že dokazali tako sebi in drugim, kako dobri sva. Pred leti sva skupaj osvajali medalje, potem me eno sezono zaradi nosečnosti na tekmovanjih ni bilo. Letos sem trenirala po prilagojenem programu, tako da je prostora za napredek še nekaj. Tudi Anja iz leta v leto napreduje. Mislim, da je medalja dosegljiva.”

(Anja) “Jaz si rada postavim visoki cilj, a ta mora biti dosegljiv. Vsak športnik mora stremeti k najvišjim ciljem. Ne le, da lahko sanjava o olimpijski medalji, ampak jo lahko tudi res osvojiva. Prepričana sem v to.”


Najbolj brano