Kdo zažiga zabojnike?

Slabih 500 evrov stane koprsko Marjetico vsak uničen zabojnik, samo v tem tednu so morali zamenjati štiri. Trije so zagoreli v Kopru, eden v Sočergi. Da bi v njih prišlo do samovžiga, je skoraj neverjetno, pojasnjujejo gasilci. S primeri naj bi se že ukvarjali kriminalisti.

Koprski kriminalisti preiskujejo zadnje požare zabojnikov.  Foto: Ilona Dolenc
Koprski kriminalisti preiskujejo zadnje požare zabojnikov.  Foto: Ilona Dolenc

KOPER > “Štirje požari zabojnikov v zadnjem tednu predstavljajo število, ki je visoko nad povprečjem,” po pregledu tovrstnih dogodkov pravi Jan Brodar iz koprske gasilske brigade. V zadnjem tednu so zagoreli trije zabojniki v Kopru in eden v Sočergi. “Gasilci po klicu vedno prihitimo na kraj, pogasimo in pomagamo pospraviti razdejanje. Nato pridejo na vrsto druge službe,” pravi Brodar o tem, ali lahko gasilci ocenijo, če je bil požar podtaknjen ali ne. “Je pa sumljivo, da jih je bilo toliko,” dodaja.

V zadnjih štirih primerih so zagoreli zabojniki za mešane odpadke. V požaru ob koprski palači Loggia sta ogenj in dim osmodila tudi steno stavbe in poškodovala avto, parkiran v bližini. “Tak požar lahko nastane iz malomarnosti, ko občani vržejo vanj kaj vročega, pepel ali kaj takega. Do samovžiga v takih zabojnikih skoraj ne more priti, samovžig se lahko zgodi kvečjemu v zabojnikih za biološke odpadke, pa še to izjemno redko,” pojasnjuje Brodar. Zato je po mnenju poznavalcev veliko bolj verjetno, da so bili v zadnjih štirih primerih na delu vandali ali požigalci.

Na koprskem komunalnem podjetju Marjetica so pojasnili, da so večji ekološki otoki zavarovani, tudi zaradi poškodb vozil in drugih dogodkov, da pa posameznih zabojnikov nimajo zavarovanih. Zato ob vsakem takem dogodku podjetje trpi neposredno škodo, ki se seveda odraža v stroških podjetja oziroma občine. 1100 litrski zabojnik, kakršni so zagoreli v zadnjih primerih, stane slabih 500 evrov. Če bi uspeli najti požigalca, bi lahko od njega terjali plačilo zabojnika in stroškov, vendar požigalci večinoma ostanejo neodkriti. Po naših neuradnih informacijah naj bi se z zadnjimi požari ukvarjali tudi koprski kriminalisti.


Najbolj brano