Zaposlitve požirajo dobiček

V Skupini Luka Koper so imeli ob polletju 1662 zaposlenih, kar je za 40 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Prva etapa reforme v javnosti osovraženega modela IPS pomeni za 8,4 milijona evrov višje stroške dela, kar je oklestilo čisti dobiček ob polletju.

V prvem polletju so v Luki Koper pretovorili za odstotek manj 
blaga kot v enakem obdobju lani. A pri kontejnerjih so zabeležili 
dvoodstotno rast. Foto: Tomaž Primožič/FPA
V prvem polletju so v Luki Koper pretovorili za odstotek manj blaga kot v enakem obdobju lani. A pri kontejnerjih so zabeležili dvoodstotno rast. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Čisti prihodki od prodaje pa so se v Skupini Luka Koper med januarjem in junijem letos povečali za šest odstotkov na 120 milijona evrov v primerjavi z enakim obdobjem lani. “Višji prihodki so bili doseženi predvsem iz naslova skladiščenja, dviga cen in boljše strukture pretovora,” so ob objavi nerevidiranega poročila razložili v Luki.

Čisti dobiček skupine je ob polletju znašal 25 milijonov evrov, kar je 28 odstotkov manj kot v letu 2018. Vendar v Luki opozarjajo, da je lanski čisti izid popravila devetmilijonska odškodnina za poškodovano dvigalo. Če je ne bi upoštevali, bi bil polletni čisti dobiček za osem odstotkov nižji od primerljivega lanskega.

25

milijonov evrov je znašal čisti dobiček Skupine Luka Koper ob polletju, kar je za 28 odstotkov manj kot ob lanskem prvem polletju

To se pozna tudi na čisti dobičkonosnosti kapitala (ROE), ki je tako znašala 12,7 odstotka in je za dobro tretjino oziroma skoraj sedem odstotnih točk nižja od lanske ob poletju.

Za naložbe so v prvih šestih mesecih letos namenili 16,5 milijona evrov, kar je skoraj štirikrat več kot v lanskem prvem polletju, ko je vlada naložbena suša. S strateškimi naložbami (gradnja priveza, novi tiri, podaljšanje pomola, garažna hiša ...), ki so se začele, bodo povečali pretovor, pričakujejo v Luki.

V prvem polletju so sicer pretovorili za odstotek manj blaga kot v enakem obdobju lani. A pri kontejnerjih so zabeležili dvoodstotno rast; pretovorili so 498.000 TEU in ob koncu leta načrtujejo preseči milijon kontejnerskih enot TEU.


Najbolj brano