Objestneži ukradli silhuete policistov

Bovški policisti preiskujejo nenavadne tatvine. S cest v Kobaridu, Trnovem v Soči in Soči so objestneži ukradli tri silhuete policistov, ki so jih pred dobrima dvema tednoma postavili prav zato, da bi umirili objestne voznike, ki se ne zmenijo za prometno signalizacijo.

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar (desno) in v. d. direktorice agencije za varnost v prometu Vesna Marinko sta  policistom predali pet silhuet, tri so  ukradli. Foto: Ana Cukijati
Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar (desno) in v. d. direktorice agencije za varnost v prometu Vesna Marinko sta policistom predali pet silhuet, tri so ukradli. Foto: Ana Cukijati

ZGORNJE POSOČJE > Koga so motile silhuete policista oziroma policistke oziroma, kaj je rojilo po glavi tatovom, ki so tri odpeljali, za zdaj še ni jasno. Nekateri ugibajo, da so jih neznanci morda uporabili za kakšno zabavo, drugi da si jih je nekdo “izposodil” za tarče, tretji se sprašujejo, ali jih je morda odneslo neurje ... Med možmi postave, ki poskušajo na različne načine umiriti razmere na cestah v Posočju, kjer se je letos zgodilo več hudih, tudi tragičnih prometnih nesreč, je takšno početje zbudilo predvsem veliko slabe volje in ogorčenje.

“S tovrstnimi oblikami vandalizma neznanci zagotovo ne prispevajo k večji varnosti v cestnem prometu. S takšnim objestnim ravnanjem so izničili tudi skupne napore policije, agencije za varnost prometa in drugih ustanov, ki s takšnimi in drugimi oblikami preventivnih aktivnosti skrbijo za večjo varnost vseh udeležencev v cestnem prometu,” je poudaril Dean Božnik z novogoriške policijske uprave.

5

silhuet policistov so postavili na ceste v Zgornjem Posočju, da bi z njimi voznike opozarjali na nevarnosti, ki prežijo nanje

Pet silhuet sta sredi avgusta policistom predali generalna direktorica policije Tatjana Bobnar in prva dama agencije za varnost v prometu Vesna Marinko. Silhuete policistov in policistk v naravni velikosti (ki imajo v rokah radarje) so postavili na kritične odseke cest Predel-Bovec, Žaga-Kobarid, Trenta-Bovec, Staro selo-Kobarid in Robič-Staro selo. Z njimi so želeli voznike opozoriti na nevarnosti na cestah, jih spodbuditi, da zmanjšajo hitrosti.

Podobne silhuete so policisti v preteklosti že uporabljali, med drugim so jih pred leti že postavljali tudi na območju koprske policijske uprave. Njihova uporaba je imela pozitiven preventivni učinek, saj so vozniki, ko so opazili silhueto, zmanjšali hitrost, zaradi česar se je posledično umiril promet, je pojasnil Božnik.

Postavitev silhuet je imela pozitiven učinek tudi na Kobariškem in Bovškem, je dodal. Spomnil je, da se je v začetku tedna začelo novo šolsko leto in da so s silhuetami poskušali umiriti promet tudi v bližini šol in vrtcev ter tako prispevati k večji varnosti otrok.

“Prometna kultura je del splošne človekove kulture, oblikujemo jo v dolgotrajnem procesu, ki se prične že v mladosti. Zato bodimo zgled najmlajšim in tako prispevajmo k večji varnosti nas in naših otrok,” so še poudarili na novogoriški policijski upravi.

Ceste na Severnem Primorskem so do začetka tega tedna terjale dvanajst žrtev. V Zgornjem Posočju je umrlo osem ljudi, med njimi so bili tudi štirje tuji motoristi. In tudi tuji vozniki, ki ne poznajo cest, so bili med tistimi, ki so jih s silhuetami hoteli opozoriti na nevarne odseke.


Najbolj brano