Denar ne raste na travnikih

In zdi se, da je na Primorskem trenutno precej več travnikov kot denarja. Upravitelj v stečaju družbe Composita, s katero sta sinova ljubljanskega župana pred leti precej neuspešno snovala nepremičninske zmage na Goriškem, ni bil niti pretirano presenečen, ko je njegovi ponudbi za prodajo velikega zemljišča v novogoriškem primestju sledila gluha tišina.

Nekaj manj kot milijon evrov niti slučajno ni majhen znesek, a zbledi v primerjavi z denarjem, ki bi ga moral kupec vložiti v projekt, preden bi lahko začel služiti s prodajo stanovanj v novi soseski. Gospodarskih družb, ki bi se dejansko lahko lotile podviga in imajo dovolj pod palcem, da bi jim banke zaupale kredit, je malo. Časi, ko so bili za milijonske kreditne pogodbe dovolj pravo ime ali politični boter in poštni nabiralnik, so pač minili. K sreči. A zdi se, da se novi nepremičninski časi še niso prav začeli.

Časi, ko so bili za milijonske kreditne pogodbe dovolj pravo ime ali politični boter in poštni nabiralnik, so pač minili. K sreči.

Na Primorskem počasi oživljajo prazne lupine, ki jih je za seboj pustil krizni cunami, okrepljen z zgoraj omenjeno kreditno domačnostjo. Prodali so Nokturno, za Koprska vrata je zanimanje veliko, nova soseska bo zrasla namesto neuglednega skeleta Porton. Nove lastnike so dobili stanovanja in vrstne hiše v občini Divača, polni se Eda center, nov investitor se je lotil po stečaju Primorja opustelih Majskih poljan v Novi Gorici in še bi lahko naštevali. A na tržišču ostaja veliko praznih zazidalnih zemljišč, nekaterih celo urejenih s podrobnimi občinskimi prostorskimi dokumenti. Pričajo, še posebej tista, ki jih prodajajo stečajni upravitelji ali slaba banka, o prevelikih apetitih in škodljivosti nekaterih preteklih gospodarsko političnih spreg. A pričajo tudi o razvojnem potencialu pokrajine in, vsaj deloma, o naši nezmožnosti, da bi ga izkoristili.

Stečajni upravitelj Composite je vendarle bil nekoliko presenečen. Nad tem, da se za nekaj tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče niti vljudnostno, torej niti načeloma ni zanimal noben primorski investitor. Gospodarstveniki običajno rečejo, da zasebnega kapitala ni zaradi pohlepne države. Kar je verjetno vsaj malo res. Ampak morda je korak v nove nepremičninske čase pogojen tudi s spoznanjem vlagateljev, da so časi hitrih zaslužkov morda res minili, a da je tudi počasen zaslužek dober zaslužek.


Preberite še


Najbolj brano