Jeff letos z balkanskim pridihom

Po enoletnem premoru se v mesto vrača festival Jeff. Tokrat v strnjeni obliki, s šestimi zaporednimi festivalskimi večeri, ki bodo med prihodnjo sredo in nedeljo v Koper poleg obilice kakovostne glasbe z rdečo nitjo, vezano na balkanske glasbene tradicije, prinesli tudi pester spremljevalni program.

Program  letošnjega Jeffa o predstavili (z leve)  Anastasiya Pruyidze, Tim Mavrič, vodja festivala Arnela 
Abdić in David Nik Lipovac. Foto: Ilona Dolenc
Program letošnjega Jeffa o predstavili (z leve) Anastasiya Pruyidze, Tim Mavrič, vodja festivala Arnela Abdić in David Nik Lipovac. Foto: Ilona Dolenc

KOPER > Festival, ki ga Klub študentov občine Koper pripravlja v sodelovanju z zavodom Fontico, agencijo Viana, Skupnostjo Italijanov Santorio Santorio Koper in Samoupravno skupnostjo italijanske narodnosti Koper ter s finančno podporo Mestne občine Koper in Luke Koper, bodo odprli 10. septembra z okroglo mizo v baru Circolo, na kateri se bodo v družbi lokalnih kulturnih akterjev spopadli z infrastrukturno kulturno problematiko v Kopru.

Od 11. do 14. septembra se bodo na tradicionalnem prizorišču Jeffa, vrtovih Pokrajinskega muzeja Koper, zvrstili štirje glasbeni večeri z enotno rdečo nitjo - glasbenimi tradicijami Balkana.

Od jazza in elektronike vse do sevdaha

Prvi, sredin večer bosta zaznamovala projekt mladega upa slovenskega jazza Vida JamnikaViva Jazz Forma ter kvartet Gorana Bojčevskega. Pri prvem gre za eksperimentalno mešanico elektronske glasbe, jazza in muziciranja na kovinske skulpture. Skladatelj in klarinetist Bojčevski pa makedonsko glasbeno tradicijo spaja z drugim žanri v eklektično glasbeno izkušnjo.

Drugi festivalski večer bosta v četrtek v gosteh vokalistka in violinistka Laura Kranjc ter kitarist Sven Horvat iz hudomušnega glasbenega sestava Zajtrk, ki se bo predstavil s skladbami z lani izdanega albuma Pričutenja. Na Jeff se ta večer vračajo tudi stari znanci festivala, Brencl banda iz Bistrice pri Sotli, s svežim materialom s svojega četrtega albuma Korenine svetlobe.

V petek, 13. septembra, bosta na sporedu podalpski sevdah skupine tAman ter melanholija starih ljudskih pesmi Srbije, Črne gore in Makedonije v izvedbi beograjske multiinstrumentalistke Tamare Ristić z umetniškim imenom Kezz. Sobotni večer bo zaznamovala glasba srbske skupine Istanbul Night in zasedbe Kalascima iz italijanske pokrajine Apulije.

Okusno in okolju prijazno

Festival bo na muzejskem vrtu ves čas spremljala razstava Likovni eko z deli, ki so nastala na junijskem istoimenskem simpoziju in opozarjajo na pomen zmanjšanja onesnaževanja in ohranjanja harmonije v naravi.

Med spremljajočimi dejavnostmi organizatorji opozarjajo tudi na kreativna delavnico Deep listening, na kateri se bodo poglobili v pristnost odnosa med ljudmi in zvokom, na dvodnevno delavnico kontaktne improvizacije ter na filmsko projekcijo, s katero bodo v nedeljo na sedežu italijanske skupnosti v Ulici OF sklanili festival. Predvajali bodo film Ostanki - Izpovedi duhovom, ki sta ga glasbenik in občasni filmar Niko Novak ter režiser glasbenih ideospotov Matevž Jerman stkala iz ostankov filma Mama (2016) Vlada Škafarja.

Med koncerti na vrtu Pokrajinskega muzeja bodo tudi letos poskrbeli za (lokalni) kulinarični kotiček, pijačo pa bodo stregli okolju prijazno - v povratnih kozarcih.


Najbolj brano