Na Zlobca se še lahko opremo

Na ganku so v les že dolgo vrezani verzi iz pesmi Večer: “Vse poti so se skrajšale: začenjajo se in končujejo na domačem pragu.” V petek se jim je na pročelju pridružila še plošča, ki oznanja, da se je tam rodil in se tja vračal Ciril Zlobec, pesnik ljubezni in Krasa. Leto po njegovi smrti so se mu ob sežanskem občinskem prazniku družno poklonili svojci, sovaščani iz Ponikev, domačini iz KS Avber, sežanski župan, pesniški tovariši in drugi.

V petek se je pred hišo zbralo veliko Zlobčevih sovaščanov, pesniških tovarišev in prijateljev ...  Foto: Andraž Gombač
V petek se je pred hišo zbralo veliko Zlobčevih sovaščanov, pesniških tovarišev in prijateljev ...  Foto: Andraž Gombač

PONIKVE >Pred petimi leti je Ciril Zlobec v intervjuju za naš časopis dejal, da v Ponikve žal potuje preredko: “Imam številne bolezni, zato moram biti v mestu, blizu zdravniku. S krvavečim srcem se trgam od fizične prisotnosti na Primorskem.”

Znal je poslušati

Pred odkritjem plošče, ki jo je izdelal kamnosek Jernej Bortolato, sta se sovaščana in njegovih kraških korenin spomnili Zorka Kodelja in Svetlana Mihalj, sežanski župan David Škabar pa je poudaril, da je občina ponosna na svojega častnega občana: “Bil je izvrsten, pronicljiv in ugleden pesnik, prevajalec, publicist, urednik, novinar ter politik. In bil je ponosen Kraševec.”

Župan je opozoril, da je Zlobec hude življenjske preizkušnje prestal s pomočjo poezije in ljubezni. “Spominjamo se ga kot izjemnega misleca in izredno odprtega sogovornika. Znal je poslušati. Z nalezljivo dobro voljo je vedno našel pot do ljudi. S pristno ljubeznivostjo je sklepal številne prijateljske vezi. Zagotovo pa bo v naših srcih ostal tudi kot odličen borec za osvoboditev Primorske izpod fašizma.”

Pošten in verodostojen

Pesniškega tovariša, s katerim se je poznal dlje kot pol stoletja in bil z njim povezan tudi v društvu Knjižna zadruga, se je spomnil še Marko Kravos: “V obdobju osamosvajanja je bil v predsedstvo izvoljen z največ glasovi. To pomeni, da je bil verodostojen. In kot takega ga tudi ohranjam v spominu - kot človeka, ki je bil zvest svojemu prepričanju, nikoli ga ni zatajil, s svojim poštenjem se je vedno izpostavljal, zato mi je bil toliko bolj drag Primorec. Ob njegov lik se v teh vetrovnih časih lahko opremo. Ta hiša je grajena na trdnih tleh. In naj bo v kamen vpisano, da je Ciril Zlobec še živ.”

Ploščo je župan odkril z Zlobčevo snaho Štefanijo Lukič Zlobec, ki je povedala, da je tasta topla misel na Ponikve grela še v zadnjih trenutkih življenja, z obiskovalci pa je spomine na moža dolgo obujala Veronika Zlobec. V programu, ki ga je povezovala Arin Čebokli, so verze interpretirali Maja Blagovič, Vladimir Jurc, Magdalena Svetina Terčon in David Terčon, za glasbo pa so poskrbeli vaški otroci: Hana z violino, Luna z violončelom, Tjaš s ksilofonom, na koncu pa je Luka Škrk na harmoniko zaigral - jasno, Vstajenje Primorske!  


Najbolj brano