Čakajo na novo poletje

Slovenski nogometni predstavniki so končali svoje nastope v Evropi. Vsaj klubski. Bodo pa vso jesen dejavni zdomci v ligi prvakov in evropski ligi, kjer so včeraj izžrebali skupine.

 Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

MONTE CARLO > Še drugo sezono zapored Slovenija torej ne bo imela svoje ekipe v skupinskem delu evropskih tekmovanj. Maribor je bil blizu in daleč. Z bolgarskim Ludogorcem na dveh tekmah ni izgubil, odločila pa sta prejeta zadetka v Ljudskem vrtu, kjer so si gostje utrli pot v skupinski del evropske lige (EL) že v uvodnih 45 minutah. Prvi polčas je bil za čimprejšnjo mariborsko pozabo. V nadaljevanju pa ni veliko manjkalo, da bi se pasivnost ob posesti žoge maščevala Ludogorcu. Maribor je prišel do izenačenja na 2:2. Zmanjkal je še en gol, nekaj centimetrov, oziroma ščepec sreče v končnici tekme. Mariborčani so tako sklenili evropsko pot, na kateri so zaslužili 1,7 milijona evrov.

Izkupiček bolgarskega prvaka bo vsaj trikrat večji. Možnosti za dodaten zaslužek pa Ludogorcu ponujajo tudi skupinski boji, ki prinašajo zanimiva križanja. Še drugič v tej sezoni se bo pomeril s Ferencvarošem. Miha Blažič in soigralci so izločili Bolgare v drugem predkrogu lige prvakov (LP), zato pa so jih osrečile kvalifikacije EL. V skupini H je tudi moskovski CSKA z Jako Bijolom, za sredozemski pridih pa bo poskrbel Espanyol. S slovenskim obračunom bi lahko postregla tudi skupina B, a bo bržkone ostal le na papirju. Domen Črnigoj je formalno sicer še nogometaš Lugana, v praksi pa je položaj bistveno drugačen. Benjamin Verbič pa bo s kijevskim Dinamom spet srečal svoje nekdanje soigralce v Köbenhavnu.

Liga prvakov

V včerajšnji PN smo pomotoma objavili fotografijo z izžrebanimi skupinami iz minule sezone. V četrtek zvečer so v Monte Carlu dejansko izžrebali naslednje skupine:

A: Paris St. Germain, Real Madrid, Club Brugge, Galatasaray

B: Bayern München, Tottenham Hotspur, Olympiacos, Crvena zvezda.

C: Manchester City, Šahtar Donjeck, Dinamo Zagreb, Atalanta.

D: Juventus, Atletico Madrid, Bayer Leverkusen, Lokomotiv Moskva.

E: Liverpool, Napoli, Salzburg, Genk.

F: Barcelona, Borussia Dortmund, Inter Milano, Slavia Praga.

G: Zenit St. Peterburg, Benfica, Olympique Lyon, Leipzig.

H: Chelsea, Ajax, Valencia, Lille.

Ciprski Apoel Vida Belca in Romana Bezjaka bo med drugim obiskal tudi s petimi lovorikami najuspešnejši klub v tem tekmovanju, Sevillo, ki jo letos vodi nekdanji španski selektor in trener Reala Julen Lopetegui. St. Etienne Roberta Berića čakata dve bližnji gostovanji (Gent in Wolfsburg) in daljša pot v Ukrajino (Oleksandrija). Andraž Šporar in Kenan Bajrić se bosta s Slovanom iz Bratislave razpeta na mejah stare celine. Gostovala bosta pri angleškem Wolverhamptnu, portugalski Bragi in istanbulskem Bešiktašu.

Skupinski del EL se bo začel 19. septembra, finale pa bo 27. maja v poljskem Gdansku.


Najbolj brano