Visoka kultura v pristanišču

Dogodek, kakršnega ni daleč naokrog. S temi besedami organizatorji napovedujejo koncert Simfonija Kopra, ki bo 14. septembra pripeljal Orkester Slovenske filharmonije na prav posebno prizorišče. Nastopil bo na pragu koprskega pristanišča, na potniškem terminalu, kjer bo občinstvo popeljal v glasbeni svet skladateljev Alda Kumarja, Magnusa Lindberga in Mauricea Ravela.

V mestu Las Palmas na otoku Gran Canaria je “pristaniški” koncert 
filharmonikov že tradicija. Foto: www.boluda.com.es
V mestu Las Palmas na otoku Gran Canaria je “pristaniški” koncert filharmonikov že tradicija. Foto: www.boluda.com.es

KOPER > Zamisel za prireditev, ki jo s skupnimi močmi pripravljajo Mestna občina Koper, Društvo prijateljev glasbe Koper, Luka Koper in Orkester Slovenske filharmonije, so si organizatorji “izposodili” iz mesta Las Palmas na otoku Gran Canaria, kjer filharmoniki že tradicionalno koncertirajo v pristanišču, obdani s kontejnerji, koncert pa pritegne več tisoč obiskovalcev.

Od Kumarja do Ravela

V priložnostno kulturno prizorišče se bo v soboto, 14. septembra, spremenil tudi koprski potniški terminal, kjer bo nastopil Orkester Slovenske filharmonije. “Tega dogodka se še posebej veselimo, saj si zelo prizadevamo, da bi se čim več pojavljali tudi izven Ljubljane, v drugih krajih po Sloveniji, v slovenski Istri pa smo doslej gostovali zelo poredko,” je pobude za sodelovanje, ki je prišla iz Društva prijateljev glasbe Koper na čelu s Tatjano Jercog, vesel umetniški vodja Orkestra Slovenske filharmonije Klemen Hvala.

Simfonija Kopra bo del Bienala sodobne glasbe, ki ga pripravlja Društvo prijateljev glasbe. “Koprskemu občinstvu smo želeli ponuditi repertoar, ki zajema barvitost celotnega orkestra,” je na novinarski konferenci dejala Tatjana Jercog, Klemen Hvala pa je podrobneje predstavil program, ki ga bo uvedla skladba slovenskega avtorja, IstralijaAlda Kumarja. “Po rodu je Idrijčan, a je velik del svojega ustvarjalnega življenja preživel tudi v Kopru. V njegovi glasbi skorajda ni skladbe, ki ne bi vsebovala istrskih motivov. Istralija je lepa simfonična suita, v kateri je Kumar razvil poseben zvok,” je pojasnil Hvala.

V osrednjem delu koncerta bo (prvič v Sloveniji!) slišati Koncert za klarinet in orkester enega vodilnih evropskih skladateljev, Finca Magnusa Lindberga. “To je zelo sofisticirana skladba, v kateri Lindberg spretno spaja bolj sodobne kompozicijske principe s tradicionalnimi,” opisuje umetniški vodja orkestra, ki bo svoje koprsko gostovanje sklenil z Bolerom, klasično orkestrsko kompozicijo Mauricea Ravela. Solist večera bo italijanski klarinetist Michele Marelli, koncert pa bo vodil dirigent Philipp von Steinaecker.

Tudi pijača in jedača

Vstopnice za Simfonijo Kopra so že na voljo na prodajnih mestih Eventim in so naprodaj po 20, 25 oziroma 30 evrov, odvisno od oddaljenosti sedišča od odra. V ceno je vključena tudi pogostitev z istrsko hrano in pijačo, saj so si organizatorji zamislili prireditev ne le kot koncert, temveč kot celovito istrsko obarvano doživetje. “Naslov Simfonija Kopra ni naključno izbran. Tu se namreč spajajo različni interesi, različni ljudje, a vsi z isto željo - ponuditi Kopru, slovenski Istri, nekaj posebnega in dokazati, da s skupnimi močmi lahko nastane dogodek, kakršnega ni daleč naokrog,” je dodala Tatjana Jercog. Koprska podžupanja Jasna Softić pa je sklenila: “Ta dogodek ima značaj prireditve izredno visoke kulture, česar v Kopru doslej še nismo imeli. Z željo, da bi ga občinstvo dobro sprejelo, se nadejamo, da bi takšni dogodki v Kopru postali tradicionalni.”


Najbolj brano