Patrik Peroša pijan po avtocesti v nasprotno smer

Voznik, ki je pijan v noči na četrtek prevozil dobrih 20 kilometrov po avtocesti v nasprotno smer, je bil koprski podžupan Patrik Peroša. Na številko, na katero se običajno oglaša, ga včeraj nismo uspeli priklicati. Koprski župan Aleš Bržan pa je po facebooku sporočil, da mu je Peroša že ponudil svoj odstop od funkcije podžupana. Župan je odstop sprejel.

Patrik Peroša je v koprski občini kot podžupan zadolžen za 
področje športa. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Patrik Peroša je v koprski občini kot podžupan zadolžen za področje športa. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOZINA > Po naših informacijah so nevarno vožnjo prvi opazili Darsovi nadzorniki na avtocestni bazi na Kozini, ki so tudi obvestili policijo. Patrik Peroša naj bi pravilno pripeljal po avtocesti iz Postojne in na razcepu Razdrto očitno namesto proti Kozini zapeljal proti Vipavi. Na prvem izogibališču na hitri cesti čez Rebrnice naj bi obrnil in po nasprotni strani pripeljal nazaj na razcep Nanos. Če bi ostalo le pri tem, bi njegovo dejanje morda še minilo brez posledic, tako pa je na razcepu Nanos zgrešil še enkrat.

Namesto na pravo smer proti Kozini je nekako zapeljal na drugo stran avtoceste in se proti Kozini zapeljal na smer, ki vodi iz Kozine proti Postojni. V nasprotni smeri je tako prevozil dobrih 20 kilometrov, mimo odcepa za Senožeče, razcepa Gabrk in odcepa za Divačo. Policisti policijske postaje za izravnalne ukrepe so mu postavili zasedo pri intervencijskem izvozu s cestninske baze Kozina in ga preusmerili z avtoceste proti bazi.

Patrika Perošo je Aleš Bržan po prevzemu položaja postavil za podžupana za področje športa, na katerem bi moral ob skrbi za šport tudi sam promovirati zdravo in odgovorno življenje.

Tam so z njim opravili postopek, ki je pokazal, da je Peroša vozil močno pijan. Opravil je namreč preskus alkoholiziranosti, ki je pokazal, da ima v telesu 0,92 miligrama (1,91 promila) alkohola. Takoj so mu vzeli vozniško dovoljenje in bi ga odpeljali v policijsko pridržanje, če ga ne bi domov odpeljala njegova žena. Peroša je med vožnjo v nasprotni smeri imel veliko srečo, da ni povzročil nesreče. Še največja sreča je bila nočna ura, zaradi katere na avtocesti ni bilo veliko prometa, je pa med nespametno vožnjo srečal kar nekaj voznikov, ki so mu pravilno pripeljali nasproti.

Včeraj smo Perošo večkrat poskušali priklicati, da bi nam pojasnil svoje ravnanje, a se na številko, na katero se običajno oglaša, ni oglasil. Telefonska tajnica je sporočala, da je njegova številka nedosegljiva. Kako komentira svoje dejanje, ali je o tem obvestil župana in ali namerava sam podati svoj odstop z mesta podžupana, so vprašanja, ki so včeraj tako ostala brez odgovora.

Od ministra do županov

Policisti so v zadnjih letih prijeli že nekaj pijanih “velikih rib” za volanom. Decembra 2010 jim je padel v roke minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš, oktobra 2011 se je s službenim avtom zaletel v ograjo hiše v Seči Dimitrije Šamšal, vodja kabineta takratnega piranskega župana Petra Bossmana, januarja 2014 pa je po naših podatkih napihal tudi briški župan Franc Mužič, čeprav nam je takrat to zanikal. Policijsko poročilo je govorilo drugače. Januarja 2014 so policisti za volanom ujeli pijanega takratnega prvega moža Luke Koper Gašparja Gašparja Mišiča, sredi lanskega januarja pa je pijan pripeljal pred policiste postojnski župan Igor Marentič.

Se je pa na naš klic včeraj odzval župan Aleš Bržan, ki je rekel, da mu je novica bežno prišla na uho, da pa se ji v kopici včerajšnjih obveznosti ni utegnil posvetiti. “Podžupana bom vsekakor poklical na zagovor in nato ustrezno ukrepal. Kakšni so ukrepi v takšnih primerih, pa je znano,” je povedal Bržan.

Danes pa je v zapisu na facebooku občanom in prijateljem sporočil: “Kot ste verjetno že seznanjeni iz medijev, je podžupan Mestne občine Koper Patrik Peroša ta teden naredil nedopustno napako, ki jo sicer iskreno obžaluje, a se zaveda, da za vožnjo pod vplivom alkohola ni opravičila, zato mi je včeraj ponudil svoj odstop s položaja podžupana.”

Večina jih obdrži dovoljenja

Čeprav voznikom, ki napihajo več kot 0,58 miligrama (1,21 promila) alkohola sodišča izrečejo najmanj 1200 evrov kazni in 18 kazenskih točk, kar pomeni dokončno prenehanje veljavnosti njihovega vozniškega dovoljenja, jo večina kršiteljev odnese le s kaznijo in visokimi stroški. Kršitelji s svojimi odvetniki na sodišču zaprosijo za odložitev prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja. Sodniki predlogom običajno ustrežejo in jih pošljejo na prevzgojno delavnico. Če v preskusni dobi 15 mesecev ne storijo novega prekrška, leto dni po preteku preskusne dobe dokončno razsodijo, da se ukrep prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja ne izvrši. Ob tem jim tudi izbrišejo vseh 18 točk. Če gre torej vse gladko, so tovrstni kršitelji brez vozniškega dovoljenja v zanje najslabšem primeru slab mesec dni.

In dodal: “Ker alkohol ostaja eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče pri nas, od svojih sodelavcev in še zlasti funkcionarjev občine pričakujem in zahtevam ničelno toleranco do alkohola v prometu, zato sem njegov odstop sprejel in ga v ponedeljek povabil na pogovor, na katerem bova med drugim uredila tudi primopredajo poslov.”

Peroša se bo torej moral posloviti od podžupanske funkcije, več o posledicah njegovega ravnanja pa bo znano v ponedeljek. Perošo je Bržan postavil za podžupana za področje športa, na katerem bi moral ob skrbi za šport tudi sam promovirati zdravo in odgovorno življenje.


Najbolj brano