Oblak in Ronaldo, Sarma in Messi

Skupinski del lige prvakov, ki se bo pričel 17. in 18. septembra, bo ponudil veliko ponovitev dvobojev, kar seveda ni nič posebnega. Več kot polovica nogometnih klubov se v novem tisočletju redno uvršča med elito.

Žreb skupinskega dela lige prvakov ponuja kopico privlačnih dvobojev.  Foto: Profimedia
Žreb skupinskega dela lige prvakov ponuja kopico privlačnih dvobojev.  Foto: Profimedia

MONTE CARLO > Še posebej Liverpoolovi privrženci si želijo, da bi se zgodovina ponovila. Tako kot v pretekli sezoni, ko so šli do konca, se bodo v skupini pomerili z Napolijem. Ne nazadnje bo tudi finale - tako kot že v sezoni 2006/07 - 30. maja prihodnje leto gostil Istanbul, kjer je Liverpool uprizoril največji zasuk v zaključnih dvobojih lige prvakov (LP) proti Milanu. Sicer pa naj bi Liverpool imel letos v skupini E manj stresno pot do izločilnih bojev, ki se bodo pričeli februarja prihodnje leto.

Še najbolj gotov izbor dveh potnikov v osmino finala naj bi ponudila skupina A s Paris Saint-Germainom in madridskim Realom. Bolj kot o plesu kroglic, ki je spet povezal kluba iz francoske in španske prestolnice, je bil včeraj spet govor o Neymarju, potem ko so se razširile govorice, da naj bi bilo vse dogovorjeno za vrnitev Brazilca v Barcelono. Beli dim pa se za zdaj še ni pokadil in poletna saga se nadaljuje.

Katalonci so bili izžrebani v skupino F, a to mora bolj skrbeti njihove tekmece. Tako kot v pretekli sezoni se bo Lionelu Messiju zoperstavil Inter. Samir Handanović in soigralci so lani povlekli krajšo, Borussia Dortmund pa ne bo nič nižja ovira, kot je bil v pretekli sezoni Tottenham. Drugega angleškega finalista LP je ples kroglic umestil v skupino B, kjer se - če ne drugega - obeta vroče ozračje na tribunah, pa čeprav so rdeče-beli navijači Crvene zvezde in Olympiakosa pobrateni. Letos bi sicer težko izluščili skupino smrti, če ta sploh obstaja. Morda pa se bo pokazala med samim prvim delom tekmovanja, ki se bo sklenil 10. in 11. decembra.

V skupini C izstopa Manchester City, Šahtar je številka dve, a po državljanski vojni v Ukrajini ni več tako prepričljiv v Evropi. Tu svojo priložnost vidita hrvaški prvak Dinamo s Petrom Stojanovićem in predvsem novinec v LP Atalanta Josipa Iličića. Kluba sta se pred skoraj tremi desetletji pomerila v takratnem pokalu UEFA, z izgredi v Bergamu pa so nase opozorili navijači zagrebškega kluba.

Še en slovenski dvoboj se na papirju obeta v dvoboju Zenita Mihe Mevlje in Leipziga Kevina Kampla. A bo treba prej videti, kakšen bo status primorskega reprezentanta pri ruskem prvaku. Jan Oblak se bo z Atleticom še enkrat zoperstavil Cristianu Ronaldu in Juventusu. Z nogometnega vidika pa zelo zanimive dvoboje ponuja tudi skupina H, ki na papirju morda ni tako privlačna, a po lanskih predstavah Ajaxa v LP in igrivem začetku sezone Chelseaja bo očitno kaj videti, pri čemer bo treba marsikaj vprašati tudi Valencio in Lille.

V izboru za najboljšega nogometaša leta v Evropi se je ponovila lanska zgodba. Lionel Messi in zlasti Cristiano Ronaldo, ki sta na zelenicah zaznamovala zadnje poldrugo desetletje, sta ostala praznih rok. Argentinec in zlasti zgovorni Portugalec sta sicer vzela soj žarometov Virgilu van Dijku, a nagrada je pripadla nizozemskemu branilcu, ki je osvojil LP z Liverpoolom. Priznanje za nogometašico leta je prejela Angležinja Lucy Bronze, podelili pa so še vrsto simboličnih lovorik. Predsedniško nagrado je iz rok prvega moža UEFE Alekdsandra Čeferina prejel večni posebnež Erica Cantona. Danes ob 13. uri bo še žreb skupinskega dela evropske lige.


Najbolj brano