Arturo podlegel ugrizom dveh psov

V soboto proti večeru sta dva velika neznana psa na dvorišču hiše Irene Vrban v Šmihelu močno poškodovala njenega devetletnega manjšega mešanca. Njena mama je psa uspel pregnati, Artura pa je takoj sprejel veterinar, ki tako hudih poškodb napada psov še ni videl. Med drugim sta mu predrla požiralnik. Na svetovni dan psov je Arturo poginil.

Brezskrbni in veseli mešanec Arturo je  v Šmihelu razveseljeval 
družino in vse, ki so ga poznali. Foto: Irena Vrban
Brezskrbni in veseli mešanec Arturo je v Šmihelu razveseljeval družino in vse, ki so ga poznali. Foto: Irena Vrban

ŠMIHEL > “V ponedeljek, na svetovni dan psov, nas je za vedno zapustil Arturo. Vsi smo ga imeli radi in nikomur ne bi nič storil. Včasih je tudi na koga zalajal, a najraje se je 'crtal' in družil z nami,” je s solzami v očeh pojasnila 33-letna Irena Vrban iz Šmihela. V soboto proti večeru še slutila ni, da bo Artura čez 15 minut držala v rokah vsega okrvavljenega.

Predrt požiralnik

“Slišala sem ga cviliti pred našimi vrati in ko sem jih odprla, sta bila tam še dva psa. Eden črn, drugi pa svetlo rjav z bolj oglatim gobčkom,” je povedala Irenina mama Ljubica. “Splašila sem ju, nato pa sem poklicala Ireno, ki je takoj prišla domov in Artura odpeljala k veterinarju,” je dodala, še vedno vidno pretresena. “Tistih ran po vratu nisem mogla gledati, vsi smo bili v šoku,” je še dejala Irena. Še najbolj je bil šokiran Arturo ali Ričko, kot so mu tudi rekli.

Ugrize psov je treba takoj prijaviti policiji

“Brez dokazov ne moremo ukrepati. S policisti imamo že utečen postopek, ko nas nemudoma obvestijo o ugrizih in nato ukrepamo,” je povedala Ingrid Zidarič, uradna veterinarka na novogoriškem uradu uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. “Oškodovancem svetujemo, da takoj po napadu pokličejo policijo. Če gre za odvezane pse, ki se potepajo in so še v bližini kraja napada, pokličemo zavetišče, ki te pse odlovi. Tako jih lahko identificiramo in ukrepamo zoper lastnike,” je še opisala postopek.

Po pripovedovanju veterinarja je imel hude poškodbe in zmečkanine, ki jih že dolgo ni videl, med drugim sta mu psa predrla požiralnik, v gobcu pa je imel veliko zemlje. Po vratu in hrbtu je imel 15-centimetrske rane. Masaker se je najverjetneje začel v bližini vinogradov pri Irenini hiši, psa pa sta se tja priklatila ali pa sta lastniku ušla. Očividci so Ireni kmalu po njeni objavi na facebooku sporočili, da so skoraj zagotovo enega od psov srečali pol ure pred napadom v Šmihelu v gozdu Panovec. “Črn pes, podoben labradorcu z belo liso na prsih, je bil penast okoli ust, hotel je napasti našo psico, videti pa je bilo, kot da čaka na 'pajdaša',” je povedal eden od očividcev, ki ne izključuje možnosti, da sta psa v Kromberku prečkala cesto in se nato skozi vinograde priklatila do Šmihela. Lastnica napada še ni prijavila ne policiji ne veterinarski inšpekciji, ker ne ve, čigavi so bili psi. Po pripovedovanju domačinov lahko le sumi, komu so ušli.

(Ne)odgovorni lastniki

“Med njimi je prišlo do konflikta in psa sta očitno imela razlog za napad. V kolikor bi bila za to 'kriva' goneča psica, bi se sprli za prevlado, ne bi šlo za uboj,” pa je naravno vedenje psov, zlasti nekastriranih, opisala kinologinja Lea Leskošek. “Glede na to, da sta bila napadalca dva, se je v njiju sprožil krdelni nagon, napad na vrat psa pa je značilen za pse, ki so tipično plenski. Njihov cilj je: ujemi, stresi in ubij,” je pojasnila in naštela, da so med njimi terierji, polarne pasme, psi tipa bull ... “Vsak pes je zmožen tega, ni pa vsak sposoben izvesti takega napada,” je nadaljevala in dodala še, da ima genetika pri tem velik vpliv. “S pravilno vzgojo jo imajo vodniki lahko pod kontrolo, poleg tega pa morajo svojemu psu postaviti jasne omejitve. Ob lastniku se mora pes počutiti varnega, prav tako mora biti pes v urbanem okolju vedno na povodcu.” Poudarila je še, da so nekastrirani psi večkrat tarča napadov. Arturo ni bil kastriran.

Še vedno se vrstijo napadi psov na race

V zakonu o zaščiti živali piše, da mora lastnik na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je žival na povodcu. Za nadzor tega določila so pooblaščeni občinski redarji. V Novi Gorici, kjer spuščeni psi že dve leti pogosto napadajo race v potoku Koren, so spuščene napadalne pse videli tudi v Borovem gozdičku. Tam pa pravega odnosa do žival nimajo niti otroci, ki v race mečejo kamenje in jih dregajo s palicami. Če lastniki na javnem mestu nimajo psov na povodcih, jih redarji običajno na to le opozorijo.

Eden od novogoriških veterinarjev, ki oskrbi vsaj enega obgrizenega psa tedensko, je povedal, da so ugrizi psov nekaj povsem običajnega in da jih lastniki velikokrat niti ne prijavijo.


Najbolj brano