Uvajajo razvojni oddelek vrtca

V mestni občini bo vrtce v prihajajočem šolskem letu obiskovalo 1130, osnovne šole pa 2940 otrok. Novost je, da uvajajo razvojni oddelek vrtca, ki je namenjen otrokom s posebnimi potrebami. Občina bo letos za naložbe, obnove in vzdrževanja šol in vrtcev porabila skupno dobrih 800.000 evrov.

Od septembra bo v centralnem vrtcu v Novi Gorici prvič začel delovati tudi razvojni oddelek  za otroke 
s posebnimi potrebami. Oddelek bo  obiskovalo predvidoma pet otrok.  Foto: Mitja Marussig
Od septembra bo v centralnem vrtcu v Novi Gorici prvič začel delovati tudi razvojni oddelek za otroke s posebnimi potrebami. Oddelek bo obiskovalo predvidoma pet otrok.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > 65 oddelkov vrtcev v mestni občini bo obiskovalo 1130 otrok, deset manj kot v tem šolskem letu. “Vsi vpisani otroci so dobili prosto mesto v vrtcu,” pravi vodja oddelka za družbene dejavnosti Marinka Saksida. Novost, ki jo letos uvajajo, je razvojni oddelek vrtca. “Razvojnega oddelka v naši regiji še nismo imeli, vzpostavljamo ga v sodelovanju šestih goriških občin. Namenjen je otrokom s posebnimi potrebami, ki bodo imeli na razpolago usposobljene strokovne delavce s tega področja. Deloval bo pod okriljem OŠ Kozara v prostorih centralnega vrtca v Novi Gorici. Oddelek bo obiskovalo predvidoma pet otrok,” napoveduje.

V šolah nekaj več otrok

V osnovnih šolah bo letos 2940 učencev, 48 več kot v minulem letu, v 144 oddelkih. V prvi razred se jih bo vključilo 299. Glasbeno šolo Nova Gorica s podružnico v Šempetru bo obiskovalo 621 učencev. Občina ohranja akcijo Pešbus. “Akcijo bomo ponovili na mestnih šolah za učence od 2. do 5. razreda od 16. do 27 septembra. Nato bomo pustili table na postajališčih in pozvali starše in otroke, naj se organizirajo in še naprej prihajajo v šolo peš ali s kolesom,” napoveduje vodja službe za okolje in prostor Vanda Mezgec. Akcijo občina s pomočjo prostovoljcev izvaja od leta 2015, Mezgečeva pa opaža, da počasi rojeva sadove, saj več otrok na trajnosten način prihaja v šolo. Kot posnemanja vreden primer pa izpostavlja skupino otrok, ki se z Vetrišča čez vse šolsko leto k pouku v OŠ Frana Erjavca pripelje na skirojih.

Pozor, šolarji!

Ob začetku šolskega leta bodo znova organizirali akcijo varnih poti v šolo. V neposredni bližini šol v mestu, letos pa tudi ponekod na podeželju, bodo policisti, redarji in drugi dodatno skrbeli za varen prihod v šolo, posebno najmlajših. “Apeliram na starše, naj bodo zgled glede prometne varnosti, vozniki naj bodo previdni in strpni. Otroci naj pridejo raje v šolo peš ali s kolesom,” je poudaril predsednik sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Bojan Bizjak.

Letos za dobrih 800.000 evrov naložb

Novogoriška občina je delno že, delno pa še bo do konca leta za investicijsko vzdrževanje in nakup opreme v vrtcih namenila 100.000, v šolah pa 150.000 evrov. Dodaten denar za ta namen so zagotovili tudi v vrtcih in šolah. Letos bo za večje naložbe šlo nekaj čez 800.000 evrov, je pojasnila vodja projektne pisarne Andreja Trojar Lapanja. Doslej so za 66.000 evrov obnovili fasado in kuhinjo šole na Trnovem, za 35.000 evrov atrije vrtca OŠ Šempas in menjali kotel v vrtcu Čriček v Novi Gorici (29.000 evrov).

“Do konca oktobra bo zaključena sanacija kuhinje v OŠ Dornberk v skupni višini 309.000 evrov, trenutno na OŠ Milojke Štrukelj poteka gradnja osebnega dvigala v vrednosti 123.112 evrov, ki bo zaključena konec septembra. Do konca novembra bo izvedena tudi prenova kotlovnice OŠ Čepovan v višini 128.000 evrov,” je naštela. Kot napoveduje podžupanja Elena Zavadlav Ušaj, bodo oktobra na terenu pregledali, kakšno je stanje in kaj je treba še obnoviti.


Najbolj brano