Gianni Rijavec: “Glasba nima roka trajanja”

Minilo je že 35, odkar je Slovenija prepevala Hčer ravnatelja, Lep pozdrav, Lep pozdrav, ciao Mateja, Nancy iz Ljubljane in druge uspešnice, s katerimi je Gianni Rijavec s skupino Big Ben navduševal občinstvo. Tisti časi so mimo, pravi glasbenik s Trnovega, ki bo jutri z romantičnim koncertom na gradu Kromberk obeležil 35 let ustvarjanja in predstavil svojo novo glasbeno zgodbo.

Gianni Rijavec v zadnjem času predstavlja      pop-simfo glasbeni stil.     Foto: arhiv Giannija Rijavca
Gianni Rijavec v zadnjem času predstavlja pop-simfo glasbeni stil.  Foto: arhiv Giannija Rijavca
Pred 35 leti ste s skupino Big Ben ustvarjali pop uspešnice. Vaša glasbena pot pa se je začela že prej, v otroštvu. Ste že takrat vedeli, da boste živeli od glasbe?

“Vedel sem, da bom zapisan glasbi, saj izhajam iz glasbene družine. Pri nas doma je bil vedno klavir, več kot 200 let star pianino Petrof, ki je še vedno pri hiši. Nanj sem igral, še preden sem znal brati, in na tem klavirju so nastale tudi vse omenjene uspešnice. V družini smo tudi vedno prepevali. Zborovstvo na Trnovski planoti je izhajalo iz naše družine, v naši hiši je bil ustanovljen trnovski pevski zbor, kasneje se je imenoval Mešani pevski zbor Trnovo, ki sem ga tudi sam vodil. Zato verjetno druge poti ni bilo.”

Kateri nastop s skupino Big Ben vam je najbolj ostal v spominu?

“V karieri tega ansambla je bilo kar nekaj viškov, eden je bil zagotovo nastop na Jugoviziji, ko smo zastopali Slovenijo na jugoslovanskem izboru za Evrovizijo v Beogradu, nepozabne so tudi turneje po svetu, Evropa, Avstralija, Kanada ... Bilo je veliko vzponov, a tudi padcev.”

Sobotni koncert z bendom in godalci

Koncert Giannija Rijavca bo na gradu Kromberk v soboto ob 20. uri. Glasbenik bo nastopil z godalnim kvartetom, ki ga sestavljajo glasbenice Katja Pirjevec (prva violina), Kati Harej (druga violina), Anastazija Krenn (viola) in Rahela Ipavec (čelo), spremljevalnim ansamblom, ki ga sestavljajo Matjaž Švagelj (bas, vokal), Arian Krašna (kitara, vokal), Mitja Tavčar (bobni, tolkala) in Sandi Blažič (kitara) ter tremi spremljevalni vokali - Aleksandra Grmek, Metod Štrukelj in Sandi Kokošar. Koncert sodi v okvir Poletne scene Mestne občine Nova Gorica.

Ste kdaj razmišljali, da bi počeli kaj drugega?

“Nikoli. Padec je bil vedno zagon za naprej. Vedno sem ga jemal samo kot opozorilo, da nečesa ne delam prav. Ničesar pa ne bi spremenil. Kar se je zgodilo, se je moralo zgoditi. V življenju morajo biti tudi padci. Če so samo vzponi, se izgubiš.”

35 let ni malo. Do kdaj boste še vztrajali na glasbeni sceni?

“Glasbenik konča kariero, ko konča življenje. To ni delo, služba, to je poslanstvo. Vedno ustvarjaš do zadnjega, tudi na odru si do zadnjega. Glasba nima roka trajanja, je večna.”

Gianni Rijavec

glasbenik

“Padec je bil vedno zagon za naprej. Vedno sem ga jemal samo kot opozorilo, da nečesa ne delam prav. Ničesar pa ne bi spremenil. Kar se je zgodilo, se je moralo zgoditi.”

Je v vašem srcu kakšna pesem še posebej zasidrana, na katero ste še posebej ponosni?

“V času Big bena je bilo veliko uspešnic, težko bi katero izpostavil. Tisto obdobje pa se je zaključilo, tudi ne čutim več, kar sem čutil takrat. Čudno bi se mi zdelo, če bi pri teh letih pel: 'Adijo, Špela, odletela ...' Zdaj sem na novi glasbeni poti, ustvarjam novo glasbo. To zdaj najbolj čutim in se mi tudi zdi, da je najbolj moja glasba.”

S koncertom na gradu Kromberk želite sporočiti prav to, da je obdobje popevčic Big Bena mimo. Predstavili boste svojo novo glasbeno zgodbo, ki povezuje pop in simfonično glasbo. Kako se je začela?

“Ideja o združitvi pop in simfonične glasbe se je rodila, ko sem bil pred leti na samostojni turneji v Argentini in sem na odru nastopil s klavirjem. To je moj osnovni inštrument, ki pa ga do takrat v vsej karieri nisem nikoli postavil na oder. V Argentini sem spoznal, da ponuja nekaj več, to je inštrument, pri katerem ne potrebuješ ničesar zraven, samo vokal in klavir in je že glasba. Ko sem prišel domov, smo dodali še godalni kvartet, saj je bila od nekdaj moja želja, da bi dodali simfonični zvok. Pop-simfo stil mi je bil vedno pri srcu in zato ustvarjam v tem duhu, z godalnim kvartetom in s pop spremljevalnim ansamblom.”

V zadnjem času na nastopih dajete večji poudarek sceni. Je poleg glasbe za vas vse pomembnejši tudi videz?

“Včasih si na radiu poslušal neko glasbo, danes je seveda videospot in so koncerti in je celotna pojava, in to ljudje sprejmejo v paketu. Ni dovolj samo glasba, zraven mora biti šov. Tako zdaj pri koncertih pazim tudi na to, da ni samo zvok, ampak tudi slika. To poskušam zapakirati tako, da imajo koncerti tudi podobo, ki je seveda romantična, z baklami, svečami, reflektorji, in iščem posebne ambiente. Hočem namreč, da ljudje, ki pridejo poslušat tovrstno glasbo, to nesejo tudi s sabo domov, da se jih dotakne, tako glasba kot dogajanje na odru.”

Kakšen koncert se torej obeta na gradu Kromberk?

“Povzetek vsega, kar sem povedal. Grad Kromberk sem izbral, ker je tam izjemen ambient. Koncert bo na grajskem dvorišču, ne v amfiteatru, grad bomo uporabili kot kuliso. Spet bo veliko bakel, na sredini bo bel klavir in celotna moja ekipa z godalnim kvartetom in spremljevalnim ansamblom, ki bo tokrat razširjen, bogatejši, vse skupaj pa bo posnela nacionalna televizija. Na koncertu bomo predstavili skladbe, ki so nastale v zadnjih dveh letih, le Soča in Veter nesi ji pozdrave ostajata iz prejšnjih časov. Želim si, da ljudje doživijo vso to romantiko, da slišijo in vidijo moj novi glasbeni stil.”


Najbolj brano