S pogledom na evropsko jesen

Nogometni četrtek bo zelo pester, pa ne le na zelenicah. Ob 18. uri se bo v Monte Carlu začel žreb skupin lige prvakov, Maribor bo ob 20.15 na povratni tekmi zadnjega predkroga evropske lige proti Ludogorcu lovil uvrstitev v skupinski del tekmovanja.

 Foto: STA
Foto: STA

EVROPA Izid 0:0 s prve tekme v Bolgariji pušča odprte še vse možnosti, kar pa ne pomeni, da se bodo slovenski prvaki odrekli zaprti postavitvi, s katero so se pred tednom dni ubranili pred jalovimi napadi Ludogorca. Bolgarski prvaki so streljali s slepimi naboji tudi na zadnji tekmi domačega prvenstva. Ceno je plačal trener Stojče Stojev. Bo šok terapija delovala sproščujoče ali uničujoče za bolgarske prvake?

Na drugi strani se zdi, da je od ponujenega odstopa Darka Milaniča po kilavi prvenstveni zmagi nad Sežanci minila cela večnost. Na dlani je, da je bila poteza mariborskega trenerja manever za poenotenje vrst na igrišču, a tudi na tribunah. Podobna ugotovitev velja ob izbranih nastopih in besedah športnega direktorja Zlatka Zahovića, ki v kriznih položajih rad razburka javno mnenje. Vse z jasnim ciljem, ki opravičuje sredstva.

Nogometaš leta

Kdo bo nasledil Luko Modrića in prejel nagrado za nogometaša leta v Evropi? Odgovor bomo dobili danes v Monte Carlu ob robu žreba skupinskega dela lige prvakov. Med trojico nominirancev so Argentinec Lionel Messi (Barcelona), Portugalec Cristiano Ronaldo (Juventus) in Nizozemec Virgil van Dijk (Liverpool).

Evropska sredstva

Obramba je najboljši napad, je zdaj vodilo Mariborčanov. Dvoboja z Ludogorcem in Bravom, kjer je slovenskim prvakom uspelo dvakrat zapored ohraniti mrežo nedotaknjeno, pa služita kot zgled. Evropska jesen je vsekakor mikavna in donosna. Zgolj preboj v skupinski del evropske lige bi prinesel tri milijone evrov, kar bi bilo za mariborski proračun, ki je v pretekli sezoni ostal brez občutnejših evropskih prilivov, vsekakor dobrodošlo.

Še precej zajetnejših vsot pa bo deležnih 32 ekip, uvrščenih v skupinski del lige prvakov (LP). Gre za večkratne učinke, ki niso merljivi le v pripadajočem znesku. Ta znaša 15,25 milijona evrov za sleherno ekipo v elitnem klubskem tekmovanju, ki se ponaša z dvema milijardama evrov nagradnega sklada. Liga prvakov je prvovrstna izložba za igralce, klub in ne nazadnje samo mesto, vsi pa pridobivajo tržno vrednost. Ni čudno, da igranje v elitnem klubskem tekmovanju prinaša uresničitev sanj. Še posebej za klube, ki se med elito prebijejo poredko ali izjemoma.

Crvena zvezda je resda nekdanji evropski prvak, a od zmagoslavja leta 1991 v Bariju se je v evropskem nogometu marsikaj spremenilo: v pretoku ljudi in kapitala, poslovnih modelih, televizijskih pravicah ... Ne nazadnje so se območja nekdanje Jugoslavije v 90. letih soočala z vojno in dolgo (nogometno) tranzicijo, ki je pustila posledice. Beograjčani so se lani sploh prvič prebili v LP, kot jo poznamo od preloma tisočletja naprej.

Skupne vezi

Na Marakani je, denimo, preteklo jesen v skupinskem delu padel tudi kasnejši prvak Liverpool. Ekipa Jürgna Kloppa bi se lahko tudi letos vrnila v Beograd, a ni izključen niti scenarij, ki bi v isto skupino povezal Crveno zvezdo in zagrebški Dinamo, ki se je po razpadu Jugoslavije uveljavil kot najuspešnejši klub v evropskih okvirih. Pa ne le po rezultatskih kazalcih na igrišču. Pred današnjim žrebom je sicer kar nekaj omejitev, po kateri se v isti skupini ne morejo znajti klubi iz iste države oziroma ruski in ukrajinski tekmeci.

Zaradi polpretekle zgodovine pa bi med dvoboje visokega tveganja gotovo sodila tudi obračuna hrvaškega in srbskega prvaka, ki se pred današnjim žrebom nahajata v različnih bobnih. Ples kroglic je nepredvidljiv in lahko prinese tudi dvoboje slovenskih nogometašev v LP. Kot šesti se jim je po torkovih kvalifikacijskih tekmah pridružil prav igralec Dinama Petar Stojanović. Veliki večini naj bi pripadale vidne vloge.

Negotov je status Mihe Mevlje pri ruskem prvaku Zenitu iz St. Peterburga, ki ples kroglic pričakuje v prvem bobnu z že omenjenim Liverpoolom, Chelseajem, Manchester Cityjem, Barcelono, Juventusom, Bayernom in Paris Saint-Germainom. Jan Oblak je z Atleticom v drugem bobnu, kjer je, denimo, tudi mestni tekmec Real. Inter Samirja Handanovića je v tretjem bobnu, kar izključuje dvoboj s Stojanovićevim Dinamom. Iz oči v oči si prav tako ne bosta zrla Josip Iličić in Kevin Kampl. Atalanta in Leipzig sta namreč umeščena v četrti boben.


Najbolj brano